Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Veertig jaar Rover-Amsterdam
In 2011 wordt Rover 40 jaar oud, maar afdeling Amsterdam heeft deze verjaardag al op 23 oktober gevierd. Want deze afdeling is net een jaartje ouder dan de rest van de vereniging. Sinds 1970 kan het Amsterdamse GVB rekenen op advies van een groep onafhankelijke kenners en gebruikers van openbaar vervoer. Eerst verenigd in de werkgroep WOVAA, in 1990 omgedoopt tot Amsterdamse afdeling van Rover (tot dat moment waren WOVAA en Stadsvervoerbelang aan Rover gelieerde plaatselijke organisaties).

Veertig jaar na de oprichting van de WOVAA combineertde Rover-Amsterdam de jaarvergadering in het Tolhuis met een feestelijke bijeenkomst om het jubileum te vieren. Burgemeester Eberhard van der Laan opende de bijeenkomst door te vertellen over de geschiedenis van de relatie tussen Rover-Amsterdam en de gemeente. "Als spreekbuis van 3 miljoen reizigers kent Rover het OV beter dan wie dan ook", concludeerde de burgemeester. Daarbij prees hij de afdeling voor de deskundige en betrokken inbreng in de afgelopen veertig jaar. Na afloop mocht hij een jubileumbrochure in ontvangst nemen. Deze is hier te lezen.

Oud-wethouder Pitt Treumann, destijds één van de initiatiefnemers gemeenteraadsleden die opriepen tot de vorming van WOVAA, nam hierna enthousiast het woord en was niet bang hierbij een duidelijke mening te ventileren. Zo noemde hij de metro een "verouderd concept": de dichtbebouwde stad heeft behoefte aan een nieuw fijnmazig OV. Rover heeft hier natuurlijk ook een duidelijke mening over. Treumann pleitte verder voor netintegratie van het GVB en NS. Het aanbesteden van GVB noemde hij een "blamage", maar het gemeentebestuur blijkt hier verdeeld over. Ook de Noord-Zuidlijn kan niet op het volle vertrouwen van Treuman rekenen. Hij riep Rover op een visie te ontwikkelen op het Amsterdams OV in het tijdperk van de Noord-Zuidlijn.

Rover-voorzitter Arriën Kruyt had graag het genoegen met Treumann, "een wethouder die alles goed gedaan heeft". Ook Kruyt liet tijdens de bijeenkomst zijn licht over het Amsterdamse OV schijnen en benadrukte nog eens dat vervoerders te weinig zicht hebben op de "keten": een reis om van A naar B te komen. Voorlopig zal het in Amsterdam draaien om de aanbesteding. Ook meepraten over de toekomst van het OV in de noordvleugel van de RandstadAmsterdam en omgeving? Schuif dan op 11 november aan bij het Rover-symposium "OV ambities in de Amsterdamse Metropool".

Deze viering van 40 jaar Rover-Amsterdam vormt de eerste in een reeks van feestelijke activiteiten. In 2011 wordt de hele vereniging 40 jaar oud en dit zal nog uitgebreid en op verschillende momenten worden gevierd. Intussen feliciteren wij Rover-Amsterdam alvast van harte met zijn verjaardag!
Pagina geplaatst: 4 november 2010