Gemeente Hoorn

Hoorn investeert extra in veiligheid

De gemeente Hoorn gaat extra investeren in de verbetering van de veiligheid van de stad. De afgelopen jaren heeft Hoorn al flink ingezet op dit thema. Maar ondanks een aantal successen blijft Hoorn hoog staan op de verkeerde lijstjes. Het college van B en W presenteert daarom een plan van aanpak om Hoorn veiliger te maken. Het doel: zichtbaar en voelbaar resultaat boeken. Als basis voor het plan van aanpak heeft de gemeente Hoorn samen met de politie en woningcorporatie IntermarisHoeksteen een zogenaamde stadsscan laten uitvoeren. Uit deze stadsscan komt naar voren dat vooral drugs en uitgaan belangrijke bronnen zijn voor veiligheidsproblemen in Hoorn. Een andere conclusie is dat de inwoners van Hoorn zich nog weinig partner voelen in de aanpak van veiligheidsproblemen.

Intensivering toezicht en handhaving Het college heeft de stadsscan gebruikt om meer focus aan te brengen in de aanpak van veiligheid. Concreet wil het college toezicht en handhaving intensiveren. Het doel is 25 tot 30% vaker toezichthouders van Bureau Stadstoezicht op straat. Voor complexere problemen wil het college een aantal troubleshooters aanstellen, geïnspireerd op de Rotterdamse stadsmariniers.

Coffeeshops en cameratoezicht Het college gaat in 2011 verder met het samenvoegen en verplaatsen van de twee coffeeshops naar een locatie aan de rand van de stad. En voor het verbeteren van de veiligheid in, van en naar horecagebieden komt ook een samenhangend plan van maatregelen. Dit plan bevat onder andere het toepassen van cameratoezicht in horecagebieden. Hierdoor kunnen de handhavers een groter gebied bedienen en problemen snel aanpakken.

Persoonsgerichte en groepsgerichte aanpak De groepen geweldsplegers en afglijders zullen beter de gaten gehouden worden. De eerste groep vanwege de maatschappelijke impact die geweld veroorzaakt en de tweede groep omdat daarmee problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Hierin werkt de gemeente nauw samen met verschillende partijen, zoals justitie, politie, sociale zaken en de belastingdienst. Ook jongerenwerk speelt hierbij een cruciale rol. Hierdoor kan een persoon of groep gerichter aangepakt worden.

Samen veilig Deze coalitie heeft veiligheid duidelijk een prominentere plaats gegeven, legt wethouder Sociale Veiligheid Michiel Pijl uit. We willen het goede van preventie behouden, maar investeren daarnaast extra in repressie, dus toezicht op straat. Daardoor pakken we eerst aan waar het echt nodig is en zorgen dat preventie klaar staat om herhaling te voorkomen. Burgemeester Onno van Veldhuizen legt uit dat veiligheid iets van ons allemaal is. De straat is niet van de gemeente, maar van ons allemaal. We moeten er samen voor zorgen dat die kleine groep mensen het niet voor ons allemaal verpest. Daarin heeft iedereen een rol. Laten we Hoorn samen veiliger maken, door zichtbaar en voelbaar resultaat.

Lees hier de brief 'Focus in veiligheid'