Gemeente Hoorn

Gemeenteraad Hoorn in debat over begroting 2011 en ombuigingsvoorstellen 2012-2015

Op woensdag 3 november startte in Hoorn het raadsdebat over de programmabegroting 2011 en het Ombuigingsvoorstel 2012 2015. Het debat is verspreid over twee dagen. Op deze eerste dag brachten alle raadsfracties hun algemene beschouwingen over de begroting en bezuinigingsvoorstellen van het college. Ook gaf het college van B en W een eerste reactie hierop. Op dinsdag 9 november neemt de gemeenteraad een besluit over de voorstellen en de ingediende moties en amendementen. Het voorstel van het college over de ombuigingen krijgt binnen de begroting 2011 een hoge prioriteit. Andere prioriteiten van het college zijn sociale veiligheid, onderhoud van de stad, de toegangsweg en tunnel naar de binnenstad en de restauratie van het Oostereiland.

Ingediende moties en amendementen De fractievoorzitters gaven hun visie en oordeel over de programmabegroting 2011 en de ombuigingsvoorstellen. In totaal dienden zij 8 moties en 5 amendementen in. Op dinsdag 9 november neemt de raad hierover een besluit.

Ingediende moties * Nationaal Historisch Museum naar Opmeer De motie werd ingediend door de Fractie Tonnaer, Hoorns Belang en de PvdA. Deze partijen willen dat het college zich hardmaakt om het Nationaal Historisch Museum gehuisvest te krijgen in het bijna afgebouwde museum in Opmeer. * Het Zevenhuis De fractie van GroenLinks vraagt het college om expliciet te bevestigen dat het bedrijventerrein het Zevenhuis volgens de principes van maximale duurzaamheid zal worden ingericht. * Investeringsprogramma De motie werd ingediend door de PvdA, de SP, GroenLinks, Hoornse Senioren Partij en Hoorns Belang. Deze partijen willen dat het investeringsprogramma met daarin de plannen voor nieuw beleid van het college voorgelegd worden aan de raadscommissie. De uitkomsten van die bespreking zouden dan meegenomen moeten worden in de bezuinigingsvoorstellen voor de kadernota 2012. * Water De fractie GroenLinks vraagt het college om een integrale notitie te maken over het thema water en deze notitie in het eerste kwartaal van 2011 voor te leggen aan de raad. Water is een belangrijke kernkwaliteit voor Hoorn en verdient volgens GroenLinks daarom de aandacht. * Bouwprojecten De fractie GroenLinks wil vanwege de bezuinigingen graag een integrale discussie waarin alle bouwprojecten tegen het licht gehouden worden. Deze discussie zou in het eerste kwartaal van 2011 moeten plaatsvinden. * Digitalisering Alle fracties uit de gemeenteraad willen dat de werkgroep nieuwe media van de raad de opdracht geven om halverwege 2011 een experiment te starten met digitale informatieverstrekking binnen de raad. Hierdoor is een grote besparing op de print en de bezorgkosten mogelijk. * Pisa / WMO De motie werd ingediend door D66, Fractie Tonnaer, CDA en de Hoornse Senioren Partij Deze partijen vragen het college om een voorstel aan de raad voor te leggen om inloophuis Pisa te ondersteunen en daarbij ook andere West-Friese gemeenten te betrekken, wiens inwoners ook gebruik maken van Pisa. * Geluidsoverlast ijsbaan De Westfries De motie werd ingediend door D66, VVD, VOCHoorn, Fractie Tonnaer, CDA, GroenLinks, SP, Hoorns Belang en PvdA. Deze partijen verzoeken het college om zo snel mogelijk te overleggen met de exploitant van de ijsbaan om de problemen van geluidsoverlast op te lossen.

Klik hier voor alle moties

Ingediende amendementen * Flora en Fauna De fractie van GroenLinks stelt voor om aan de begrotingstekst toe te voegen dat er planmatig beheer en onderhoud van wijkgroen en parken moet zijn, met een vaste plaats voor ecologie en flora en fauna in deze plannen * Groenbeheer De fractie van GroenLinks wil 100.000 reserveren voor groenbeheer. * Armoedebeleid Dit amendement werd ingediend door de PvdA,GroenLinks, Hoorns Belang, de SP en de Hoornse Senioren Partij Deze partijenwillen niet snijden op het armoedebeleid en stellen voor om de begrotingstekst te wijzigen. Het besluit zou dan zijn om in te stemmen met de visie op en ideeën over de bezuinigingsmogelijkheden voor 2012 2015, met uitzondering van de voorstellen over het armoedebeleid * Omvang bezuinigingstaakstelling Dit amendement werd ingediend door de PvdA, de SP, GroenLinks, Hoorns Belang en de Hoornse Senioren Partij. Deze partijen vinden dat er maximaal 12 miljoen bezuinigd moet worden, in plaats van 18 miljoen. De rijkskorting valt volgens hen mee en het college maakt teveel geld vrij voor nieuw beleid. * Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) Dit amendement werd ingediend door de PvdA, de SP, GroenLinks, Hoorns Belang en de Hoornse Senioren Partij. Deze partijenvinden dat het college de korting van 568.000 op de WMO opgevangen moet worden buiten het bestaande budget, omdat dit de maatschappelijke ondersteuning van inwoners van Hoorn aanzienlijk zou beperken.

Klik hier voor alle amendementen

Deel 2 van de begrotingsraad Deel 2 van de begrotingsraad is op 9 november en duurt van 13.00 tot 17.00 uur. De vergadering is in de raadszaal van het stadhuis, Nieuwe Steen 1. Alle publiek is van harte uitgenodigd om de vergadering bij te wonen. De vergadering is ook te volgen via Radio Hoorn of Twitter @RaadHoorn.