Provincie Utrecht

Gedeputeerde Van Lunteren met de rode das, Syntensdirecteur Dirk Minne Vis tweede rechts van hem

Gedeputeerde van Lunteren zet tanden in innovatie

Betere innovaties die sneller op de markt komen. Hoe de provincie Utrecht ondernemers kan helpen dit doel te bereiken, bespraken dedeputeerde Remco van Lunteren en acht MKB-ondernemers dindag op het innovatieve plattelandsbedrijf de Eemhoeve. Innovatienetwerk Syntens had de bestuurder en de acht meest innovatieve entrepreneurs uit de regio daar bijeen gebracht voor een lunch die meer moest opleveren dan een gevulde maag alleen.

Gedeputeerde Van Lunteren, portefeuillehouder voor economische zaken en mobiliteit, is enthousiast over de bijeenkomst. "Als voormalig ondernemer ben ik ervan overtuigd dat we als overheid de beste resultaten boeken als we de ondernemers uit onze provincie ook betrekken bij het opstellen van ons beleid."

Ervaringen van ondernemers
De bestuurder wil van de ondernemers horen wat de regionale overheid nog meer voor hen kan doen naast het versimpelen van regelgeving. Stefan Tijsen, van Sensamove, een bedrijf dat slimme interactieve producten, trapt af met de opmerking dat de introductie van zijn producten op de Nederlandse markt minder makkelijk gaat dan in de omringende Europese landen. Collega-ondernemers geven tips. Van Lunteren wil weten of Tijsen al gesproken heeft met de opleiding voor fysiotherapeuten. Volgens Dirk Minne Vis, directeur van Syntens regio West, vertraagt regelgeving het opnemen van innovatieve producten en werkwijzen in de curriculums van onderwijsinstellingen. Van Lunteren en Vis spreken af om samen met het ministerie van OC&W te overleggen of zij hier iets aan kunnen doen.

Ook het verhaal van Louis te Pas van adviesbureau Vastgoedteam over een innovatie voor het bewust maken van duurzaam gedrag, dat hij naar eigen zeggen al tien jaar op de plank heeft liggen, trekt de aandacht van Van Lunteren. De gedeputeerde belooft hem dat hij Te Pas persoonlijk bij een aantal regionale partijen gaat introduceren.

Waardevol
Van Lunteren en de aanwezige innovatiespecialisten van Syntens zijn niet de enige aanwezigen die vragen beantwoorden. De ondernemers blijken ook voor elkaar waardevolle bronnen van kennis. Na afloop benadrukt Elma Bassa, bedenkster van de Nomonro Dress Clip, dat dit ook precies de reden is waarom zij aan de lunch deelneemt. "Het is inspirerend en levert waardevolle contacten en ideeën op. Hanneke Schepers, uitvinder van de Kid-Sit is het daar roerend mee eens. "Het is leerzaam, inspirerend en goed voor je netwerk en daar moet je het als ondernemer toch van hebben."