Rijksvoorlichtingsdienst

¤ 6,5 miljoen voor innovatievee projecten

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt ¤6,5 miljoen beschikbaar voor projecten die de ruimtelijke kwaliteit van ons land versterken. In totaal gaat het om 32 projecten die zijn geselecteerd op innovativiteit en zijn bedoeld om burgers, bestuurders en ondernemers te inspireren om Nederland mooier te maken.

In Rotterdam bijvoorbeeld wordt een Waterplein ontwikkeld. In normale tijden fungeert het als trefpunt en plek voor ontspanning en recreatie in een dichtbevolkte stad. Bij hevige neerslag verandert het in een reservoir, zodat het riool niet overbelast raakt. In Dordrecht wordt het reguliere groot onderhoud aan de Parkweg aangegrepen om samen met buurtbewoners en weggebruikers niet alleen de weg, maar ook de omgeving ervan op de schop te nemen. En in Maastricht wordt een oude industriewijk omgetoverd in een aantrekkelijke woon- en werkwijk, inclusief een oude afvalberg bedekt met zonnepanelen.

De projecten krijgen een bijdrage uit het Innovatieprogramma Mooi Nederland waarmee het Rijk zorgvuldig ruimtegebruik wil stimuleren. Hiervoor is in totaal ¤ 13 miljoen beschikbaar, waarvan de helft vorig jaar is verdeeld onder overheden en marktpartijen. Dit jaar zijn 176 voorstellen ingediend -verdeeld over drie categorieën: compacte steden, energielandschappen, en weg en omgeving - en beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol. De andere leden waren Ellen Peper (Twijnstra Gudde) , Hilde Blank (BVR), Hella van der Wijst (KRO), Anneke de Vries (Neprom) en Frans Boekema (Radboud Universiteit).

De directeur-generaal Ruimte van het ministerie, Chris Kuijpers, maakte de winnaars vandaag bekend op het Mooi Nederland Evenement 2010 in het Fulcotheater in IJsselstein. Ook gaf Kuijpers het startsein voor de publieksprijs. Tot 1 januari 2011 kan iedereen zijn stem uitbrengen op zijn of haar favoriete project. Het winnende project ontvangt dan nog eens ¤ 10.000,- extra. Onder de stemmers wordt een ballonvaart verloot.

Zie ook: www.kennispleinmooinederland.nl voor een overzicht van de 32 gehonoreerde projecten.

Noot voor redacties (