Sietske de Ruijter winnaar Albeda Scriptieprijs 2010

04/11/2010 17:32

CAOP

Sietske de Ruijter heeft voor haar scriptie 'Werken bij het Rijk?', onderzoek naar de aantrekkelijkheid van de Rijkswerkgever voor jongere en oudere generaties de Albeda Scriptieprijs 2010 gewonnen. Ing. Roos van Erp- Bruinsma, Secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), heeft de prijs uitgereikt op een congres van de Stichting Albeda Leerstoel. De prijs beloont studenten uit het hoger en wetenschappelijk onderwijs voor onderzoeken over arbeidsverhoudingen bij de overheid. De Ruijter is net afgestudeerd aan de Master Arbeid, Organisatie en Management binnen de Faculteit Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Juryvoorzitter professor mr. Loe Sprengers (hoogleraar Albeda Leerstoel): 'Sietske de

Ruijter heeft voortreffelijk onderzoek gedaan naar hoe de rijksoverheid het actuele probleem van de uitstroom van de 'babyboomers' kan ondervangen met het aantrekken van jongere medewerkers. Zij belicht op heldere wijze in hoeverre jongere en oudere Rijksambtenaren verschillen in hun motivatie om bij de Rijksoverheid te (blijven) werken en hoe het Rijk op deze verschillen kan inspelen. Een echte aanrader voor betrokkenen bij de arbeidsorganisatie van het Rijk.'

Resultaten 'Werken bij het Rijk'

Uit de resultaten van de winnende scriptie blijkt onder andere dat jongeren steeds vaker bewust kiezen voor een baan bij het Rijk vanuit de aansluiting bij hun studie en interesse. Wel zegt tachtig procent van de jonge Rijksambtenaren over vijf jaar ergens anders te willen werken. Zij ervaren vooral teveel procedurele beperkingen. Ook worden volgens het onderzoek jonge ambtenaren vaker gedreven door intrinsieke motivaties zoals de inhoud van het werk. De vijftigplussers hechten weer meer waarde aan extrinsieke arbeidsmotieven als financiële prikkels en baanzekerheid.

Tweede en derde prijs

De tweede prijs is gegaan naar Luc Meire voor zijn scriptie 'Aspirant politieambtenaren en integriteit' over de effectiviteit van het integriteitsbeleid voor aspiranten. Hij is afgestudeerd aan de Public Sector MBA Nyenrode Business Universiteit.

Andra van Meggelen heeft voor haar scriptie 'De invloed van preferenties op gedrag' over de relatie tussen preferenties van gemeenteambtenaren en hun reactie op baan (on)tevredenheid de derde prijs gekregen. Zij heeft de Master of Public Administration, Faculteit Sociale Wetenschappen, Erasmus Universiteit Rotterdam gevolgd.

Criteria

De scripties zijn beoordeeld op hun bijdrage aan de actuele discussie over de arbeidsverhoudingen, op originaliteit en creativiteit. Alleen scripties met een waardering van de hogeschool of universiteit van minstens een acht komen voor een prijs in aanmerking.

Albeda Leerstoel

De scriptieprijs is in 2005 ingesteld bij gelegenheid van het afscheid van prof. dr. W. Albeda als bestuursvoorzitter van de Stichting Bijzondere leerstoel 'Arbeidsverhoudingen bij de overheid' aan de Universiteit Leiden. De leerstoel wil wetenschappelijke kennis over arbeidsverhoudingen bij de overheid verspreiden en verrijken. Ook stimuleert de leerstoel het openbare debat.





http://www.albedaleerstoel.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,