Groen!

Een echte wet op de nucleaire rente, geen gerommel in de marge

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 4 november 2010 in "Klimaat en energie"

Minister voor Energie Paul Magnette (PS) zal alsnog proberen een financiële bijdrage van de kernenergie-exploitanten Electrabel en SPE-Luminus af te dwingen via een nieuwe programmawet. Maar met 230 miljoen euro komen ze er erg goedkoop vanaf, vinden Groen! en Ecolo. Bovendien is het nog onzeker of men de taks niet zal aanvechten. Kamerleden Kristof Calvo (Groen!) en Olivier Deleuze (Ecolo) willen daarom zo snel mogelijk een duidelijk wetgevend kader voor het afromen van de miljardenwinst op de afgeschreven kerncentrales.

Calvo en Deleuze zullen volgende week een nieuw wetsvoorstel indienen om de nucleaire rente serieus af te romen. "230 miljoen euro is een belachelijk laag bedrag. De CREG schat de onrechtmatige winsten van Electrabel en SPE-Luminus dankzij de afgeschreven kerncentrales op 1,7 à 1,9 miljard. Ons wetsvoorstel wil daarvan 1,5 miljard afromen om het te investeren in windmolens op zee , energiebesparing en innovatie", aldus Groen!-Kamerlid Calvo. "Zo creëren we een eerlijkere markt zonder structurele concurrentienadelen voor andere producenten en effenen we het pad voor het energiebeleid van de toekomst", gaat hij verder.

Het bedrag dat minister Magnette vraagt aan de sector mag dan wel erg laag zijn, toch is het nog onzeker of men de beslissing niet zal aanvechten. Electrabel liet eerder al uitschijnen dat voor hen een nieuwe bijdrage gekoppeld is aan het langer openhouden van de kerncentrales, zoals ze reeds zijn overeengekomen met Magnette en toenmalig premier Van Rompuy in oktober 2009. Kamerlid Calvo hoopt dan ook dat de volgende regering zijn lessen zal trekken: "De deals met de Hansens en Mestrallets van deze wereld moeten stoppen. Zulke akkoorden zijn niet transparant en hoogst onzeker. Geen herenakkoorden meer, maar duidelijke wetten gestemd door het parlement".

Groen! en Ecolo rekenen op de steun van andere partijen voor hun wetsvoorstel, zeker als de formatie nog lang aansleept. "Heel wat partijen vinden dat het parlement zijn werk moet doen. Wel, we hopen dat die partijen zich mee willen engageren voor een rechtvaardige belasting van de nucleaire sector. De consument en de andere energieproducenten zullen er wel bij varen", besluit Calvo.

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Fa ctualiteit%2FPersbericht-een-echte-wet-op-de-nucleaire-rente-geen-gerom mel-in-de-marge_1776.aspx&layout=standard&show_faces=true&width=450&act ion=recommend&colorscheme=light&height=80

Contact: Kristof Calvo -