Gemeente Waterland

04 november 2010

Grafbedekking op algemene graven begraafplaats Marken

Algemene graven op Marken

Op de begraafplaats Marken bestaat meer dan de helft van alle graven uit algemene graven. Dit zijn graven die bij de gemeente in beheer zijn en voor twintig jaar worden uitgegeven zonder mogelijkheid tot verlenging. Na deze periode heeft de gemeente het recht het graf opnieuw uit te geven. Dit houdt in dat het graf wordt geruimd (de stoffelijke resten worden onderin het graf gebracht). De vrijgekomen b8c ruimte wordt vervolgens gebruikt voor een nieuw graf.

Opnieuw uitgeven van algemene graven

De gemeente gaat de komende jaren de algemene graven 012 tot en met 044 opnieuw uitgeven. Op een aantal van bovengenoemde graven is grafbedekking aanwezig in de vorm van beplanting of kleine gedenkstenen. Als er een graf opnieuw wordt uitgegeven staat de grafbedekking in de weg; deze moet daarom verwijderd worden.

Verzoek tot verwijderen grafbedekking

Van de algemene graven zijn geen contactpersonen bekend. De gemeente heeft dan ook geen mogelijkheid om mensen persoonlijk te berichten. Daarom dit algemene bericht: de gemeente verzoekt iedereen die grafbedekking heeft geplaatst op de graven 012 tot en met 044 vriendelijk om deze te verwijderen. Als grafbedekking ten tijde van het delven van een graf niet is verwijderd, haalt de gemeente het weg. Beplanting wordt verwijderd en gedenkstenen slaat de gemeente tot één jaar na verwijdering op op de gemeentewerf in Monnickendam. De eigenaar kan de gedenksteen daar kosteloos komen ophalen.

Plaatsen van grafbedekking op algemene graven is niet toegestaan Het plaatsen van grafbedekking is, op grond van de Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Waterland 2001 en uit oogpunt van plaatselijke traditie, niet toegestaan op algemene graven. De afgelopen jaren zijn er toch diverse grafbedekkingen geplaatst. De gemeente wil de grafbedekkingen die er al staan gedogen. Nieuwe grafbedekkingen staat de gemeente niet meer toe.
Op een eigen graf is het plaatsen van een gedenkteken wel toegestaan. Eigen graven zijn op de begraafplaats Marken aanwezig.

Contact?

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen? Neemt u dan gerust contact op met René Otter. Hij is te bereiken op telefoonnummer (0299) 658 633 of gemeente@remove-this.waterland.nl.

---