D66

donderdag 4 november 2010

Maak belangen kabinetsleden openbaar

De minister-president Rutte heeft onlangs de nevenfuncties en financiële belangen van enkele bewindspersonen in een brief aan de Kamer toegelicht. Volgens D66 bevat deze brief te weinig informatie om alle twijfel over de integriteit van ministers en staatssecretarissen weg te kunnen nemen.

Belangenverstrengeling

D66 vindt het achterhaald dat de belangen van kabinetsleden vertrouwelijk blijven. "Bewindspersonen kunnen financiële en zakelijke belangen in ondernemingen of onroerende zaken op afstand zetten in een stichting, maar daarmee neem je alle twijfel over integriteit niet weg," vindt D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Volstrekte openheid

Schouw vraagt volstrekte openheid over de financiële belangen en nevenfuncties van alle ministers en staatssecretarissen. "Financiële belangen en nevenfuncties van bewindspersonen moeten transparant en controleerbaar zijn. Er moet geen twijfel zijn over de integriteit van bewindspersonen."

Nieuwe regels

Ministers en staatssecretarissen dienen integriteitsregels te volgen die in 2002 zijn vastgesteld. "Dat is alweer een tijdje geleden. Daarom is het goed om na te gaan of deze regels nog aan de eisen van de tijd voldoen," aldus Schouw.