Student fiscale economie Van den Hurk wint Scriptieprijs Pensioenen

04/11/2010 17:55

PricewaterhouseCoopers B.V.

Amsterdam, 4 november 2010 - Hans van den Hurk, student fiscale economie aan de Universiteit van Tilburg (UvT), heeft de PwC Scriptieprijs Pensioenen 2009-2010 gewonnen. Van der Hurk beschrijft in zijn scriptie een rechtsvergelijking van het fiscale verdragsbeleid van Nederland en het Verenigd Koninkrijk inzake de belastingheffing over internationale pensioenuitkeringen. De jury, onder leiding van Eerste Kamerlid Ria Vedder (CDA), verkoos Van den Hurk unaniem tot winnaar; 3 november nam hij zijn prijs in ontvangst in de plenaire zaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. De Scriptieprijs Pensioenen is een initiatief van PwC in samenwerking met het CompetenceCentre for Pension Research van de UvT.

Van den Hurk beschrijft in zijn scriptie dat pensioenen opgebouwd in dienst van de overheid belast worden in de bronstaat en pensioenen opgebouwd in dienst van een particuliere werkgever in de woonstaat. Dit onderscheid leidt tot veel praktische problemen. Van den Hurk constateert dat Nederland veel kan leren van het Verenigd Koninkrijk en dat deze problemen deels voorkomen kunnen worden.

Als respectievelijk dé pensioenuniversiteit van Nederland en belangrijke adviseur van de pensioenbranche stimuleren de UvT en PwC met de scriptieprijs aanstormend talent zich te ontwikkelen in de pensioenbranche. Studenten die afgelopen anderhalf jaar op een fiscaal/juridisch pensioenonderwerp zijn afgestudeerd aan een Nederlandse universiteit konden meedingen naar de prijs. Naast Ria Vedder maakte ook Alfred Lagendijk (partner Pensions, Actuarial & Insurance Services bij PwC) en Gerry Dietvorst (hoogleraar Toekomstvoorzieningen aan de UvT) deel uit van de jury.

Volgens de jury heeft Van de Hurk een internationaal onderwerp beschreven waarover weinig literatuur verschenen is. "Dit vergt iets extra's van de student. Deze moedigheid en de technische diepgang heeft de jury doen besluiten Van den Hurk tot winnaar uit te roepen." Van den Hurk won met zijn winnende scriptie een geldprijs van 2.500 euro.





http://www.pwc.nl