Project Gemeente Westland

Westland swingend van start

Werkplein Westland swingend van start

Publicatiedatum: 04-11-2010

Donderdag 4 november opende het Werkplein Westland de deuren. Het startsein werd gegeven door een vrolijke samenzang van alle genodigden onder leiding van Jos Vrancken. Deze samenzang staat symbool voor de samenwerking tussen de partners in het werkplein: Team Sociale Zaken van Gemeente Westland, Sociale Werkvoorziening Patijnenburg en het UWV WERKbedrijf. Een samenwerking die enig in zijn soort is in Nederland. In het Werkplein Westland gaan zij werken aan een gezond arbeidsklimaat in Westland waar de juiste man/vrouw op de goede plek zit en er geen potentiële werknemers aan de kant zitten.

Unieke aanpak
Werkpleinen zijn niet uniek in Nederland, de aanpak in Westland is dat wel. Uniek omdat ook de sociale werkvoorziening Patijnenburg deelneemt. De aanpak gaat uit van twee belangrijke motoren van Westland; hard werken en de grote maatschappelijke betrokkenheid van de ondernemers. Samenwerken met ondernemers is een voorwaarde voor een gezond arbeidsklimaat. Daarom wil het Werkplein Westland ook dé plek worden waar ondernemers thuis zijn. Waar zij kunnen netwerken, ondersteuning kunnen vinden en relevante voorlichtingen kunnen bijwonen.

Het Aanbod
Het Werkplein is er voor iedereen die op zoek is naar een (andere) baan. Men vindt er informatie over werk, opleidingen en trainingen. Werkzoekenden en werkgevers worden snel en resultaatgericht geholpen door één contactpersoon die alle vragen beantwoordt of ervoor zorgt dat de vraag bij de juiste persoon terecht komt. Voor ondernemers is Werkplein Westland vraagbaak en meedenker bij personeelsvraagstukken.

De Westlandse burger die (tijdelijk) niet aan de slag kan, kan in het Werkplein Westland een beroep op bijstand doen en begeleiding krijgen op het gebied van schuldhulpverlening en inburgering. De zelfstandige ondernemer die tijdelijk te kampen heeft met financiële problemen kan in het Werkplein
een beroep doen op het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ) voor een bedrijfskrediet of een uitkering levensonderhoud.

Burgemeester Sjaak van der Tak over Werkplein Westland "In Westland is veel werkgelegenheid in een unieke sector; het tuinbouwcluster. Het Werkplein is dé plek om die werkgevers dichter bij de bevolking te brengen en de match te maken. Daarom hebben we ook Patijnenburg betrokken. Zij hebben ondernemersgevoel en krijgen die match heel goed voor elkaar."

Wethouder sociale zaken Marga de Goeij over Werkplein Westland "Als wethouder Sociale Zaken en Onderwijs vind ik het belangrijk dat mensen niet afhankelijk zijn van een uitkering maar optimale kansen krijgen om een inkomen te verdienen. Dat geeft zelfvertrouwen en kwaliteit van leven. Werkplein Westland gaat zorgen voor die kansen. Daarnaast voorzie ik een tekort aan arbeidskrachten in de toekomst. Werkplein Westland gaat een stevige rol spelen bij het aangaan van die uitdaging en draagt er aan bij dat onderwijs nog beter is aangesloten bij het bedrijfsleven."

Districtmanager Den Haag/Leiden UWV Werkbedrijf Theo de Bakker over Werkplein Westland
"Door de samenwerking met gemeente en Patijnenburg hopen en denken wij als UWV Werkbedrijf nog meer en betere resultaten te kunnen behalen voor onze klanten, zowel werkzoekenden als werkgevers. Daarbij kijken wij niet alleen naar klanten in het Westland maar ook in de regio."

Directeur Patijnenburg Desiree van Yperen over Werkplein Westland Het Westland bewijst weer eens dat we in staat zijn voorop te lopen in ontwikkelingen. Als eerste Werkplein in Nederland is er sprake van een samenwerking in de brede sociale keten. Ik ben er trots op dat we door het samengaan van deze partners maximaal invulling kunnen geven aan participatie van kwetsbare doelgroepen.

Het Werkplein Westland is een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Westland (team Sociale Zaken), het UWV WERKbedrijf en Patijnenburg