FNV KIEM

Omroeppersoneel komt in actie tegen bezuinigingen

donderdag 04 november 2010

Medewerkers van de Publieke Omroep gaan actie voeren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Dat is besloten op een actiebijeenkomst op het Mediapark in Hilversum. Het verzet richt zich tegen het plan van het kabinet-Rutte om 200 miljoen euro te bezuinigen op de publieke omroep. Dat bedrag is ongeveer een kwart van de totale begroting van de Publieke Omroep. Het verzet richt zich tegen dit `kwart van Rutte'.

Nog onduidelijk hoe bezuinigd gaat worden
Hoe de bezuinigingen vorm moeten krijgen is nog niet duidelijk. De nieuwe centrum-rechtse coalitie van VVD en CDA heeft al aangekondigd dat het Muziekcentrum van de Omroep moet worden opgeheven (een bezuiniging van circa 30 miljoen) en dat de Wereldomroep in de toekomst gefinancierd moet worden uit de begroting van Ontwikkelingssamenwerking (een bezuiniging van ongeveer 43 miljoen) dat onder het ministerie van Buitenlands Zaken valt. Of de bezuinigingen op het MCO en de Wereldomroep in de ogen van het kabinet onder de 200 miljoen vallen, durft niemand met zekerheid te zeggen.

Disproportioneel
Het omroeppersoneel verzet zich vooral tegen de disproportionele aard van de bezuinigingen. In totaal wil het kabinet achttien miljard euro bezuinigen. Dat is 7 procent van de rijksbegroting. De 200 miljoen aan aangekondigde bezuinigingen op de publieke omroep zijn 25 procent van het totale omroepbudget. Dat is dus onevenredig veel.

Negatieve beeldvorming bestrijden
De omroepmedewerkers gaan vooral hun best doen om de negatieve beeldvorming over de publieke omroep te bestrijden. Ook willen ze duidelijk maken dat bezuinigingen op de publieke omroep vooral de banen en inkomens van duizenden `gewone' omroepmedewerkers raken; hardwerkende redacteuren, producers, researchers, camera- en geluidsmensen, garderobepersoneel, cateringmensen, eindredacteuren, regisseurs. Volgens FNV KIEM-bestuurder Martin Kothman staan door de aangekondigde bezuinigingen zo'n duizend van de vierduizend banen bij de publieke omroep op de tocht.

Petitie gestart
Een van de initiatiefnemers is Sander 't Sas, verslaggever bij het AVRO-programma EénVandaag. Hij begon eerder al een petitie voor het behoud van een brede publieke omroep
http://petities.nl/petitie/behoud-een-brede-publieke-omroep. Het gaat om `een burgerinitiatief van omroepmedewerkers', aldus NVJ-secretaris Marc Visch. Op de vorm van de acties beraadt het omroeppersoneel zich nog. Actie-ideeën kunnen gemaild worden naar kwartvanrutte@gmail.com. Entertainment & Media