SGP


Vragen SGP over arrestatie van vier ex-moslims

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Voordewind (CU) en Kortenoeven (PVV) aan de minister van Buitenlandse zaken over de arrestatie van vier ex-moslims in Azerbeidzjan

---


- Heeft u kennis genomen van de arrestatie van vier ex-moslims (christenen) in Azerbeidzjan tijdens een dankdagdienst?
- Kunt u aanduiden wat de aanleiding is voor deze arrestaties? Weet u waarvan zij worden beschuldigd en wat hen eventueel boven het hoofd hangt?

- Op welke wijze heeft u in de afgelopen periode, eventueel middels internationale gremia, de zorgelijke positie van christenen in Azerbeidzjan aan de orde gesteld bij de betreffende autoriteiten? Welke resultaten heeft dit opgeleverd? Betoont Azerbeidzjan zich enigszins gevoelig voor internationale kritiek hieromtrent?
- In hoeverre heeft de positie van godsdienstige minderheden in Azerbeidzjan thans de aandacht van de EU? Kan deze aandacht verder geïntensiveerd worden? Wilt u dit in Europees verband bevorderen?
- Bent u bereid â zo mogelijk ook in internationaal verband â om de nu aangeduide casus te benutten als handvat om opnieuw de godsdienstvrijheid van religieuze minderheden aan de orde te stellen bij de autoriteiten van Azerbeidzjan? Zo ja, op welke wijze en op welke termijn?

- Bent u bereid om u ten zeerste in te spannen om de nu opgepakte ex-moslims weer op vrije voeten te krijgen?