GroenLinks


GroenLinks opgelucht dat CO2-opslag onder Barendrecht niet doorgaat

Donderdag 4 november 2010, 19:10u - Liesbeth van To...

GroenLinks is opgelucht dat de plannen voor CO2-opslag onder Barendrecht nu definitief niet doorgaan. Minister Verhagen maakte dat vandaag bekend. GroenLinks heeft zich in de Tweede Kamer, in de gemeenteraad van Barendrecht en in de Provinciale Staten van Zuid-Holland altijd met hand en tand verzet tegen de plannen om CO2 onder het dichtbevolkte Barendrecht op te slaan.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren (woordvoerder klimaat en energie): "CO2-opslag is nog geen bewezen techniek. In theorie is de kans klein dat er iets mis gaat met de ondergrondse opslag van CO2. Toch weten we het niet zeker, omdat het nog nooit op grote schaal is gedaan. Dan ga je niet experimenteren onder een woonwijk. Dat kan je niet van burgers verlangen. Het is goed dat deze regering dat nu ook inziet. CDA-minister Van der Hoeven wilde de plannen nog koste wat het kost doorzetten, maar gelukkig denkt haar partijgenoot Verhagen daar nu anders over. Ik ben erg blij voor al die Barendrechters die zich al jaren tegen de plannen verzetten. Hun verzet heeft nu dan toch nog z'n vruchten afgeworpen."

GroenLinks heeft herhaaldelijk aan de oud-ministers Cramer en Van der Hoeven gevraagd om te gaan experimenteren onder de bodem van de Noordzee. Maar dan niet onder een woonwijk en zonder overheidssubsidies. De energiesector moet zelf opdraaien voor de kosten.

"Mijn voorganger Kees Vendrik heeft met succes meerdere debatten over het onderwerp op de agenda gekregen. Daarmee heeft hij toegezegd gekregen dat de belastingbetaler niet voor de kosten van dit project hoeft op te draaien. Zijn voorstel direct na de val van het kabinet, om geen onomkeerbare beslissingen te nemen rond CO2-opslag, kon op ruime steun in de Kamer rekenen. En vandaag is het dan eindelijk zover. Mede dankzij zijn inzet gaat de ondergrondse opslag van CO2 nu niet door", aldus Van Tongeren.