Gemeente Heerenveen

positie in herindelingdiscussie

Heerenveen kiest positie in herindelingdiscussie

Het college van Heerenveen kiest positie in de herindelingdiscussie in Fryslan. In elke herindelingdiscussie in Nederland leidt de visie van een centrumgemeente tot velerlei discussie. Echter, de herindelingprocedure voor Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat loopt. En het college heeft de verantwoordelijkheid het belang van inwoners, bedrijven en instellingen van Heerenveen te behartigen in de discussie over het lokaal bestuur in Zuid-Fryslân.

Het college stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met drie varianten voor herindeling van Heerenveen. Eén daarvan is de herindeling met de preferente partner Skarsterlân. Een tweede optie is de mogelijke fusie met Smallingerland en een derde optie is de zogenoemde Oost-variant. Dat is de herindeling van Heerenveen met Boarnsterhim-Zuid en delen van de gemeenten Opsterland en Skarsterlân.

Het college van Heerenveen is van mening dat de vele regionale voorzieningen die de gemeente biedt niet in verhouding staan met het aantal inwoners van de gemeente. Om die reden streeft het college naar een betere verhouding tussen het aantal mensen dat gebruikt maakt van die voorzieningen en het aantal inwoners van de gemeente. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over onderwijs, zorg, werkgelegenheid, sport en cultuur. Het college wil het voorzieningenniveau voor de inwoners van Heerenveen en de dorpen in de regio ook voor de lange termijn op peil houden en waar mogelijk versterken. Schaalvergroting is daarvoor volgens het college het beste antwoord.

De gemeenteraad van Heerenveen neemt op 18 november 2010 een besluit over dit voorstel.