Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


riolering

Feestelijk oplevering incidentenplannen riolering

Publicatiedatum : 4 november 2010

Woensdag 3 november was de feestelijk oplevering van de incidentenplannen riolering. Hoogheemraad Jan Reerink en de Woerdense wethouder Titia Cnossen verzorgden de opleveringsact. In een rioleringsput moesten zij een incident 'opduiken', waarna het incidentenplan in werking trad op een groot scherm.

Incidentenplan

Een incidentenplan riolering is een draaiboek voor rioolbeheerders in het geval van een incident of een calamiteit in of nabij de riolering en het oppervlaktewater. Het doel is de gevolgen van incidenten zo veel mogelijk te beperken, zodat er geen de risico's voor gezondheid of milieu ontstaan. Wie doen wat als er bijvoorbeeld een tankwagen met chemicaliën is gekanteld? Voorkomen moet worden dat er gevaarlijke stoffen in de sloot terecht komen of via het riool de waterzuivering verstoren. En wat moeten we doen als er na zware buien hele straten zijn ondergelopen? Het incidentenplan beschrijft in stappen hoe om te gaan met dergelijke ongewenste situaties, zodat we beter voorbereid zijn als het toch een keer mis gaat.

Gezamenlijke actie

Binnen het waterinnovatienetwerk (WINNET) zijn 10 gemeenten en De Stichtse Rijnlanden begin 2010 gestart met het gezamenlijk opstellen van deze incidentenplannen. Ook de Veiligheidsregio Utrecht is aangesloten bij dit project. Dit project laat de meerwaarde van samenwerking duidelijk zien. Door het gezamenlijke oppakken zijn de plannen van een hogere kwaliteit en is er circa EUR 150.000,- bespaard. Daarnaast is er veel ambtelijke tijd bespaard omdat dit traject in een keer is gedaan en niet 10 keer afzonderlijk. Vooral voor het waterschap en de VRU scheelde dit veel overleg- en afstemmingsmomenten.