Ingezonden persbericht



---


Amsterdam, 4 t/m 7 november 2010, Gashouder, WesterGasfabriek

SIERAAD Art Fair: het summum van sieraadkunst
Het Nederlandse sieraadontwerp scoort internationaal gezien bijzonder goed. Ons land herbergt erkende artistieke talenten en daar komen jaarlijks nieuwe namen bij. Hoe hoog het niveau van sieraadkunst is, blijkt van donderdag 4 t/m zondag 7 november. Dan zijn Nederlandse én internationale sieraadkunstenaars de hoofdrolspelers op SIERAAD Art Fair, die in de Gashouder op het Amsterdamse Westergasterrein plaats vindt.

Een ontmoeting met jong talent, topnamen en uniek design Adel verplicht. Met zoveel talentvolle en gerenommeerde sieraadontwerpers heeft ons land ook het meest bijzondere sieraadevenement. Elk jaar in november komen sieraadvormgevers uit zo'n 30 landen naar Amsterdam om zich hier aan het publiek te presenteren. De kunstbeurs SIERAAD Art fair biedt een geweldig podium voor zowel jonge talenten, op de drempel van hun carrière, als gevestigde namen die al prominent in galeries exposeren. Ook de genomineerden en winnaars van de tweejaarlijkse ontwerpwedstrijd New Traditional Jewellery zijn op de eerste beursdag aanwezig.

Evert Nijland, 2009, ROCOCO,

Terhi Tolvanen, Chaine 2009, necklace

Nieuw dit jaar is een presentatie van Nederlandse toptalent onder naam `INSPIRATIONS'. Elk jaar zal een presentatie plaats vinden van een aantal gerenommeerde kunstenaars in het veld van de auteursieraden. De verdieping en ontwikkeling binnen een specifiek thema van elke kunstenaar komt aan het licht. Veel meer dan trends, vormt de authentieke beeldtaal van iedere kunstenaar een uitgewerkte visie dat in een sieraad vertaald word. Voor de één staat de invloed van de menselijke hand in de natuur centraal, voor een ander de onuitputtelijke rijkdom aan verbeelding van het ornament; de kracht van de herinneringen en het verdwenen verleden. Dit jaar ontmoeten we o.a. Evert Nijland, Hilde de Decker, Terhi Tolvanen, Willemijn de Greef.



Zien, voelen en beleven
SIERAAD Art Fair houdt het midden tussen een etalage en een kunstgalerie, maar dan zonder ruiten of afstandelijke vitrines. Kunst, in sieraden en accessoires, moet je kunnen beleven, aanraken, uitproberen. Veel sieraden vertellen een verhaal of kennen een bijzondere achtergrond. Alle objecten zijn hier onder handbereik van de bezoekers en worden voorzien van een persoonlijke uitleg door de ontwerpers. Bijkomend voordeel is dat het object van hun keuze rechtstreeks bij de ontwerpers kan worden gekocht, zonder tussenkomst van galerie of juwelier. Circa de helft van de 220 deelnemende sieraadkunstenaars komt uit het buitenland. Enkele nieuwe deelnemers komen uit Israel, Japan, Spanje, Italië en er is een forse delegatie uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het edelstenenmekka Idar Oberstein is aanwezig met een kleurrijk palet aan edelstenen. Opvallend is dat de traditionele edele metalen en edelstenen een ware revival doormaken. Naast creatieve en innovatieve materialen zien we spannende nieuwe vormen en toepassingen met goud en zilver.

MOYA, NL

John Aristizabal, UK

Tove Rygg, Zwitserland

True Colours
Het thema van de SIERAAD Art Fair - True Colours - betekent letterlijk `echte kleuren' maar ook `kleur bekennen', `je ware aard laten zien'. Het was ook het vertrekpunt voor de ontwerpwedstrijd New Traditional Jewellery en vormde voor 300 internationale sieraadontwerpers een inspirerende aanmoediging. Inzendingen zijn ontvangen uit 34 landen, waaronder Finland, Irak, Australië en Chili. De leden van de vakjury, bestaande uit een docent vormgeving, sieraadontwerper, academicus, conservator en modeontwerper, hebben ieder vanuit hun eigen achtergrond de ingezonden stukken beoordeeld. `New Traditional Jewellery' vormt een brug tussen nieuwe en oude, historische en/of etnografische sieraden. De dubbele betekenis van het thema True Colours is duidelijk terug te zien in een uitbundig kleurgebruik maar ook in een enorme symboliek en etnische diversiteit. Volgens de jury vormt het totaalbeeld een prachtige afspiegeling van hedendaagse sieraadvormgeving. 56 Ontwerpen zijn genomineerd, deze zijn op SIERAAD Art Fair te zien. Hieruit zijn 3 winnaars gekozen, de makers zijn alle als professioneel sieraadontwerper actief. Daarnaast ontvangen ook 2 studenten een prijs. De winnaars (waaronder 1 uit Nederland) worden door jurylid Aziz Bekkaoui en mevr. Maya Meijer bekendgemaakt en gehuldigd tijdens de officiële opening van SIERAAD Art Fair, op donderdag 4 november rond 17.00 uur.

Amanda Caines

Willemijn de Greef

Kirstin Spuijbroek



No rules, no limits
Wiskundige vormen, verwelkende bloemen, twee- en driedimensionale objecten, draadstructuren, amuletten, vormen en kleuren uit de natuur. Voor jong sieraadtalent is de sky de limit. Barstensvol creativiteit zoeken zij de grenzen van wat kan en creëren unieke artistieke vondsten. Ook deze krijgen een plaats op SIERAAD Art Fair. Dit jaar zijn er zelfs 25% meer jonge talenten aanwezig dan in 2009. Vormgevingstudenten aan kunstacademies uit Duitsland en Finland zullen zich eveneens met hun ideeën presenteren op deze kunstbeurs. SIERAAD Art Fair is voor hen een belangrijke een opstap naar een succesvolle professionele loopbaan.

Sally Collins, UK

Nirit Dekel, Israel

Jacomijn v.d.Donk, NL

Beursinformatie
SIERAAD International Jewellery Art Fair is geopend op donderdag 4 november van 14.00 tot 21.00 uur. Op vrijdag 5, zaterdag 6, zondag 7 november van 11.00 tot 18.00 uur. Entree is 12.50 per persoon; 65+ers en CJP-houders betalen 10,--; kinderen tot 12 jaar zijn (onder begeleiding) gratis. Kaarten kunnen worden gekocht bij de kassa of worden besteld via www.sieraadartfair.nl. Bij het naastgelegen Westergasterras worden er dagelijks lunch- en dinerspecials aangeboden voor bezoekers van SIERAAD Art Fair. Op de beurs kan worden gekocht en betaald door middel van diverse betalingssystemen. Parkeren kan in de nabij gelegen Parking Westerpark of in de directe omgeving. Er zijn invalidenparkeerplaatsen aanwezig op het terrein.


Ingezonden persbericht