Gemeente Castricum

Gemeente Castricum presenteert sluitende begroting

Het college van de gemeente Castricum legt op 4 november 2010 een sluitende begroting voor aan de gemeenteraad. Dat was gezien de verminderde inkomsten uit de Algemene Uitkering van het rijk een stevige opgave. Het college trof hiervoor een aantal aanvullende maatregelen op de weg die het reeds had ingezet.

Extra maatregelen

Het college anticipeerde reeds op de sombere verwachtingen uit de rijksuitkering in het coalitieakkoord. Daarnaast heeft het college een aantal extra maatregelen getroffen om de begroting sluitend te maken. Ten eerste bezuinigt het college sterk op de eigen bedrijfsvoering. Daarnaast dringen burgemeester en wethouders de onderhoudsuitgaven voor één jaar voor wegen en groen sterk terug, wordt het budget investeringsimpuls Buitengebied verlaagd en worden de uitgaven voor de zwembaden verminderd. Bovendien zijn de uitgaven voor de inhuur van externe adviesbureaus sterk teruggedrongen.

Geen extra lastendruk

De onroerende zakenbelasting (OZB) wordt verhoogd met de prijsindex (2%). De afvalstoffenheffing blijft gelijk aan 2010 en de tarieven rioolheffing stijgen conform eerdere afspraken. Dat houdt in dat de lastendruk voor de inwoners niet extra stijgt. Dit was een van de uitgangspunten van het college in het coalitieakkoord.

Publieksdag bezuinigingen

Voor 2011 gaat het vooral om aanvullende en incidentele maatregelingen. Daardoor blijft er voor raad, college en burgers nog voldoende ruimte om samen tot structurele maatregelen te komen. Het meerjarenperspectief biedt immers een minder gunstig beeld. Over de maatregelen voor de komende jaren, organiseert het college onder andere een publieksdag waar inwoners, instellingen en organisaties kunnen meedenken over de bezuinigingen.


* Begroting 2011.pdf (536,18 KB)