Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tilburg, 22 oktober 2010

Expositie BUITEN van 4 nov t/m 9 jan 2011
'Het nieuwe silent landscape en de opleving van de noordelijk romantische traditie'

Voor BUITEN, gaf het bkkc kunstenaar Guido de Pooter de vrije hand om vanuit zijn kunsttheorie scriptie, de expositie samen te stellen. Het resultaat is een combinatie van prachtige, soms wat duistere werken. Vanaf donderdag 4 november is BUITEN te zien bij het brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc) aan de Spoorlaan in Tilburg. Iedereen kan de expositieruimte gratis binnenlopen van dinsdag t/m zondag. De openingstijden zijn van 13.00 tot 17.00 uur.

In de expositie is werk te zien van onder meer Rob Voerman (Suspension of Disbelief). Hij toont een wereld die al lang niet meer de onze lijkt, waarin slechts restanten te herkennen zijn van een beschaving. Of het onheilspellende, verkoolde landschap van Anne Wenzel (Heaven) met hier en daar een uitgebrand autowrak. Ook is er werk van fotografe en aanstormend talent Kim Boske. Twee Belgische kunstenaars met zeer verstild werk vullen de expositie perfect aan: een tekening en een UV-print van Gentenaar Johan de Wilde en schilderijen van de Brusselse Carole Vanderlinden.

Onderzoek
'Het nieuwe silent landscape en de opleving van de noordelijk romantische traditie' is de naam van het onderzoek van Guido De Pooter en tevens ondertitel van de expositie. Heeft de traditie van de noordelijke romantiek eigenlijk ooit wel opgehouden te bestaan? Hoe kijkt de mens er tegenwoordig naar? Zijn wij de eenzame wandelaar in het romantisch gebergte, die kijkt naar een wereld waarop we steeds meer grip hebben verloren? Hebben wij onszelf letterlijk BUITEN gezet? Buiten is daar, zeker niet hier, is vreemd, een vage herinnering kijkend door het raam. De tentoonstelling is een vervolg op het onderzoek. Guido de Pooter studeerde in 2009 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Hij won de ABV-scriptieprijs voor zijn scriptie 'Het nieuwe silent landscape en de opleving voor de noordelijk romantische traditie'.

Opening 4 nov en lezing 21 nov
De opening van BUITEN is op donderdag 4 november om 17.00 uur. Voor extra verdieping is er op zondag 21 november om 15.30 uur een lezing bij het bkkc door kunstenaar Rob Voerman over zijn werk en de filosofen Robin van den Akker en Tim Vermeulen getiteld 'Neoromantiek als hedendaagse sensibiliteit'. Kijk op www.bkkc.nl voor meer informatie.


---

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht