Vrije Universiteit Amsterdam

De rol van verschillende soorten macrofagen bij schade en herstel aan zenuwcellen


* Startdatum: 04-11-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: The role of differently activated macrophages in axonal damage during multiple sclerosis


* Spreker: E.J.F. Vereyken


* Promotor: prof.dr. C.D. Dijkstra


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Elly Vereyken ontdekte in haar promotieonderzoek dat bepaalde witte bloedcellen (macrofagen) in Multipele Sclerose lijken op klassiek geactiveerde macrofagen. Deze zijn essentieel voor de verdediging tegen ziekteverwekkers, maar richten vaak ook schade aan aan het omliggende weefsel.

Multipele sclerose (MS) is een ontstekingsziekte van de hersenen. Mensen raken verlamd omdat elektrische signalen van de hersenen niet meer doorgegeven worden naar de spieren door aantasting van de isolatielaag (myeline) om zenuwbanen en het sterven van zenuwcellen. Macrofagen, bepaalde type witte bloedcellen, spelen een belangrijke rol in MS en zijn betrokken bij zowel herstel als het berokkenen van schade. Op basis van hun werking worden macrofagen onderverdeeld. De twee meest onderzochte subtypes zijn "klassiek geactiveerde" (KA) macrofagen en "alternatief geactiveerde" (AA) macrofagen. KA-macrofagen zijn essentieel voor de verdediging tegen ziekteverwekkers, maar richten vaak ook schade aan het omliggende weefsel aan. AA-macrofagen zijn gericht op wondheling. Vereyken bepaalde het effect van verschillend geactiveerde macrofagen op zenuwcellen.

Vereyken toonde aan dat KA-macrofagen schadelijk zijn voor neuronen, terwijl AA-macrofagen dat niet zijn en zelfs groeifactoren voor neuronen produceren. Zij keek ook naar verschillende aspecten van de KA- en AA-macrofagen. Ten eerste ontdekte zij dat AA-macrofagen in grotere getale naar neuronen bewegen in vergelijking tot KA-macrofagen. AA-macrofagen zijn ook beweeglijker en hechten minder dan KA-macrofagen. KA-macrofagen eten meer zenuwcellen en fragmenten van zenuwcellen op in vergelijking tot AA-macrofagen. Als laatste zette zij een model op voor demyelinisatie, de aantasting van de myeline die optreedt tijdens MS, in kweek. Hierin kunnen therapieën gericht op herstel van de myeline goed worden getest.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam