Vrije Universiteit Amsterdam

Van zacht naar hard: milieueffecten in kosten-batenanalyses


* Startdatum: 04-11-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Van zacht naar hard: milieueffecten in kosten-batenanalyses


* Spreker: prof.dr. C.C. Koopmans


* Onderdeel: Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied: Economie


* Evenementtype: Oratie

Maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA's) moeten beter omgaan met effecten op natuur en milieu. Deze effecten zijn soms onvolledig en worden vaak niet in geld uitgedrukt. Bovendien worden effecten die pas over 50 jaar of later optreden, te licht gewogen. Dat blijkt uit de oratie `Van zacht naar hard: Natuur en milieu in kosten-batenanalyses', die Carl Koopmans uitspreekt.

`Zachte' effecten worden in MKBA's meestal weergegeven als `PM', oftewel `pro memorie', om te onthouden. Maar het zou beter zijn om ze in geld uit te drukken. Daarvoor is een groot aantal methoden beschikbaar. Pas als de zachte effecten worden uitgedrukt in harde euro's, wordt het mogelijk om deze effecten af te wegen tegen investeringskosten en financiële baten.

In MKBA's wordt vaak een saldo van kosten en baten berekend zonder de PM posten mee te nemen. Daardoor bepalen effecten die wel in geld zijn uitgedrukt, de hoofdconclusie - is het project rendabel of niet? Dit leidt niet alleen tot een scheef beeld van projecten. Het versterkt ook de beeldvorming dat de MKBA geen zachte effecten kán meenemen. En die beeldvorming klopt niet, aldus Koopmans.

De Nederlandse praktijk om natuur- en milieu effecten die op langere termijn optreden `weg te rekenen' met een hoge disconteringsvoet van 5,5% per jaar, is niet adequaat. Andere landen doen dit beter. Er is recent een stap gezet naar een minder hoge disconteringsvoet van 4%, maar het is de vraag of dit voldoende is. Op dit punt zijn nader onderzoek en nieuwe richtlijnen nodig.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam