Honderd goede gesprekken op één dag in Amsterdam

01/11/2010 07:00

Nieuwe Maan

Op 4 november vindt de Dag van de Dialoog in Amsterdam plaats, inmiddels voor de achtste keer alweer. Aan meer dan 100 dialoogtafels, verspreid over de hele stad, zullen Amsterdammers die elkaar niet kennen met elkaar in gesprek gaan. Een primeur is dat de dialoog dit jaar ook ondergronds wordt gevoerd, namelijk de metroputten van de Noord-Zuidlijn. Het thema van de gesprekken is 'Hoe kleur jij de stad?' Onder leiding van getrainde gespreksleiders vertellen deelnemers hun ervaringen met en ideeën en dromen over Amsterdam als kleurrijke stad. Meedoen kan door aan te schuiven bij een van de dialoogtafels in supermarkten, kunstgaleries, metroputten, buurthuizen, scholen en op nog veel meer plekken. Op www.amsterdamdialoog.nl is te zien waar deze tafels precies staan. Iedereen is welkom. Het doel van de dialoog is het creëren van verbondenheid door ervaringen en ideeën te delen.

Tekendialoog

Speciaal voor het thema 'Hoe kleur jij de stad?' is er met kunstenares Baukje Spaltro (www.spaltro.nl) een tekendialoog ontwikkeld. Door op tafel een groot wit doek te leggen en deelnemers te vragen hun verhalen ook te tekenen, wordt het gesprek tegelijk in woord en in beeld gevoerd. De tekendialoog wordt op meerdere plekken in de stad toegepast.

Dialoog in beeld

Samen met art director Maartje van Nimwegen (www.maartjevannimwegen.com) en fotograaf Wyne Veen (www.wyneveen.com) zal de dialoog in de bouwput van de NZ-lijn, onder het Rokin, in beeld worden gebracht. Foto's op locatie worden met gefotografeerde stillevens gecombineerd tot een bijzondere serie. Deze fotoserie is vanaf week 45 beschikbaar voor publicatie.

Nederland in Dialoog

De Dag van de Dialoog Amsterdam is onderdeel van de Nationale Week van de Dialoog. In 56 steden door het hele land worden in totaal 1.500 dialoogtafels georganiseerd, waarbij zo'n 14.000 Nederlanders met elkaar in gesprek gaan. Dit maatschappelijke initiatief is in Rotterdam ontstaan en werd voor het eerst georganiseerd na de aanslagen van 11 september 2001. In Rotterdam werd toen duidelijk dat de Dag van de Dialoog een goede manier is om mensen dichter bij elkaar te brengen, nieuwe inzichten te verschaffen en issues boven tafel te brengen die vaak onbesproken blijven.





http://www.amsterdamdialoog.nl