Raad van State


donderdag 4 november 2010
Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Leiden van het verzoek om een terrasboot te mogen afmeren ter hoogte van café Barrera aan het Rapenburg, en ter hoogte van café l'Esperance aan de Kaiserstraat. Beide cafés hadden daarvoor een seizoensvergunning voor het jaar 2006 aangevraagd. Het gemeentebestuur wil geen vergunning aan café Barrera geven omdat in het bestemmingsplan 'Binnenstad I' is geregeld dat het stadsgezicht in die omgeving beschermd moet worden. Café l'Esperance krijgt geen seizoensvergunning, omdat het gemeentelijke ligplaatsenplan geen ligplaatsen toestaat aan het Rapenburg tussen de Doelenbrug en de Nieuwsteegbrug. De gemeente wil de terrasboten ook niet gedogen. De rechtbank in Leiden heeft in maart 2010 een eerder beroep van beide cafés ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook het gemeentebestuur komt in hoger beroep. Het is het niet mee eens met de overweging van de rechtbank dat tegen de weigering om de situatie te gedogen, beroep openstaat. (zaaknummer 201004685/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Amersfoort van het bestemmingsplan 'Oliemolenkwartier 2009'. Het plan maakt het mogelijk om tijdelijk (tot 2023) zogenoemde creatieve economie in het Oliemolenkwartier te ontwikkelen. Een aantal bestaande studentenunits wordt verplaatst naar de Eemlaan. Op die locatie kunnen ook nieuwe studentenunits gerealiseerd worden. Verder mag het strandcafé Zandfoort aan de Eem uitbreiden. De verwachting is dat in 2023 meer duidelijkheid is over de invulling van het gebied, omdat dan ook de stedelijke functies van het naburige Eemplein bekend zijn. Een omwonende vindt de studentenhuisvesting ontsierend. Volgens hem bederft de huisvesting zijn uitzicht door de kleuren die worden gebruikt. Verder voldoet het strandcafé niet aan de welstands-, brandveiligheids- en geluidseisen, aldus de man. Bovendien zou het terras illegaal zijn. Het strandcafé zou ook leiden tot een stagnerende verkoop en waardedaling van de appartementen in de omgeving. Daarom komt hij tegen het bestemmingsplan (zaaknummer 200909723/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door de gemeenteraad van Laren om het bestemmingsplan 'De Kolonie' te wijzigen. Een inwoner van Laren had om de wijziging verzocht. Hij wil graag dat zijn woning aan de Torenlaan een woonbestemming krijgt en de rest van zijn perceel de bestemming 'Tuin en Erf' in plaats van 'Tuin, Erf en Bos/houtopstanden'. Hij wil namelijk zijn hele perceel als tuin inrichten en het bos op zijn perceel is volgens hem slechts een verwaarloosde tuin. Het bestemmingsplan staat dat nu niet toe. De gemeenteraad wil het bestemmingsplan niet aanpassen vanwege de samenhang van het perceel met het grotere plangebied De Kolonie in Laren Noord. Bovendien zou de gemeente al bezig zijn het bestemmingsplan te actualiseren. De inwoner betwijfelt dat, omdat hij al vier keer sinds 1991 heeft gevraagd het bestemmingsplan te wijzigen en het plan nog steeds niet is geactualiseerd. Hij komt tegen de weigering door de gemeenteraad in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909905/1)

12.00 uur

Zitting over de schadevergoeding die het bestuur van het Faunafonds heeft toegekend aan een boomkwekerij uit Wouwse Plantage. De kwekerij had tweemaal om schadevergoeding gevraagd omdat spechten in 2005 en 2006 bomen hadden beschadigd. Het gaat om zware bomen met een omtrek tot 120 centimeter. Het Faunafonds heeft de schade voor driekwart vergoed, en voor de rest afgewezen. De kwekerij en het Faunafonds zijn het niet eens over de waarde van de bomen en dus de hoogte van de schade. Het Faunafonds vindt dat de waarde van de bomen minder is dan die van soortgelijke bomen met dezelfde stamomtrek van een vergelijkbare kweker, omdat de kwaliteit van de kluit onvoldoende zou zijn. De kwekerij betwist dit. Volgens het bedrijf waren de bomen gezond. De rechtbank in Breda verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van de kwekerij gegrond, omdat het Faunafonds de waarde van de bomen beter had moeten motiveren. Tegen die uitspraak komt het Faunafonds in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004685/1)

13.30 uur

Zitting over de weigering door de gemeenteraad van Dronten om een pad aan het openbaar verkeer te onttrekken. Het gaat om het pad tussen De Rede en de Walvisstraat in Dronten dat naast hotel-café-restaurant 't Galjoen ligt. Het horecabedrijf heeft met de gemeente onder meer een koopovereenkomst gesloten over de steeg. Het horecabedrijf moet de steeg gebruiken om woon- en winkelruimte te realiseren bij het nabijgelegen winkel- en kantorencomplex. In ruil daarvoor moet de gemeente 'zich maximaal inzetten om onttrekking aan de openbaarheid te bewerkstelligen'. De gemeente en het horecabedrijf hebben deze overeenkomst gesloten om het lage bedrag dat de gemeente heeft betaald aan het bedrijf voor een ander restaurant, namelijk De Gouden Ploeg in Biddinghuizen, te compenseren. De gemeenteraad heeft desondanks besloten de steeg niet aan de openbaarheid te onttrekken vanwege het algemeen belang. Het college van gedeputeerde staten van Flevoland heeft de bezwaren van het horecabedrijf daartegen afgewezen. Tegen die afwijzing heeft het bedrijf beroep ingesteld bij de rechtbank Zwolle-Lelystad. Die heeft in april 2010 het beroep ongegrond verklaard. Het bedrijf komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem weegt zijn belang zwaarder dan het algemeen belang van openstelling van de steeg. Verder is de afstand die voetgangers moeten omlopen, beperkt en niet voor alle voetgangers noodzakelijk. (zaaknummer 201004608/1)