Ingezonden persbericht




De Bilt, 4 november 2010

Persbericht

Grontmij verwerft wereldwijd grote projecten
Grontmij heeft een aantal grote contracten verworven in China, Tanzania, Mongolië en Turkije. Bij de opdrachten zijn alle drie de business lines van Grontmij betrokken: Planning & Design, Transportation & Mobility en Water & Energy.

China Grontmij heeft een opdracht gekregen van 1,5 miljoen over een periode van 4 maanden van de Chinese stad Wuhan. Het project ziet op het ontwerpen van een kantoorgebouw, laboratoria en een conferentiecentrum. De totale opdrachtsom bedraagt ruim 2 miljoen. De opdracht zal worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met het ontwerpbureau Shanghai Xian Dai. De investeringskosten voor het totale project worden geraamd op bijna 65 miljoen (600 miljoen RMB). De opdracht voor Grontmij volgt op de internationale ontwerpwedstrijd die het bedrijf in juni won en waarbij het lead engineer is van het Wuhan New Energy Centre, een onderzoeksinstituut op het gebied van nieuwe energiebronnen en duurzaamheid. Bij voltooiing zal het innovatieve gebouw, Wuhan Energy Flower, naar verwachting in aanmerking komen voor het BREEAM-label `Outstanding' volgens de internationale classificatie van BRE en daarmee één van de meest duurzame kantoorgebouwen ter wereld zijn.

Tanzania In Tanzania is Grontmij door de Millennium Challenge Corporation, een hulporganisatie van de Amerikaanse regering, aangesteld als projectmanager voor de Tanzaniaanse transportsector. De werkzaamheden bestaan ­ onder andere ­ uit het assisteren bij de modernisering van een aantal hoofdwegen en landelijke wegen, de versterking van installaties voor wegonderhoud en het toezicht ter plaatse. De opdrachtsom voor Grontmij is 3,75 miljoen ($ 5,2 miljoen) over een periode van 3 jaar en is gelijk aan de totale contractsom.

Mongolië Grontmij is door de Millennium Challenge Corporation ook aangesteld als projectmanager en toezichthouder voor het beheren en coördineren van verschillende projecten binnen de transportsector in Mongolië. De werkzaamheden omvatten onder



Pagina

2 van 3

andere: het ontwerp en de bouw van een nieuwe brug van 260 m over de rivier de Tuul en het verbeteren van 176 km van de 500 km lange noord-zuid hoofdweg van Mongolië tussen de hoofdstad Ulaanbaatar en de grens met China. De opdrachtsom voor Grontmij is 2,6 miljoen ($ 3,6 miljoen) over een periode van 38 maanden. De totale contractsom is 4,2 miljoen ($ 5,9 miljoen).

Turkije In Turkije is Grontmij door NL Agency International aangesteld als adviseur om de energie-efficiëntie en de operationele omstandigheden van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van de stad Nigde te verbeteren. Daarnaast zullen er ook trainingen in de werking en het onderhoud van de hardware worden gegeven aan de lokale medewerkers, en zal kennis worden overgedragen aan de Turkse afvalwaterzuiveringsector. Naar verwachting zal het project in januari 2011 van start gaan en 15 maanden duren. De opdrachtsom voor Grontmij is bijna 600.000. Het project zal gezamenlijk worden uitgevoerd door Turkse en Nederlandse Grontmij ingenieurs. Sylvo Thijsen, CEO Grontmij: `Dit zijn mooie en bijzondere projecten waaruit het succes blijkt van onze nieuwe organisatiestructuur, die zich richt op de uitwisseling van lokale kennis, referenties, vaardigheden en expertise om grensoverschrijdende samenwerking binnen ons bedrijf te garanderen. Deze opdrachten bewijzen dat we dankzij onze nieuwe structuur tegemoet kunnen komen aan de vragen en wensen van onze klanten en ze nog beter van dienst kunnen zijn.'