Gemeente Zijpe


Begroting 2011 vastgesteld.


In haar vergadering van dinsdag 2 november 2010, heeft de gemeenteraad van Zijpe de begroting 2011 vastgesteld. De fracties discussieerden over de algemene beschouwingen in relatie tot de begroting. Technische vragen waren op voorhand ingediend en door het college van burgemeester en wethouders beantwoord. Tijdens de vergadering zijn er twee amendementen ingediend en drie moties.

Amendement Petten aan Zee.
Natuurlijk Zijpe diende een amendement in over het project Petten aan Zee. Volgens de begroting wordt de voorbereiding van Petten aan Zee als zeewaarts gerichte kustverdediging bij Petten voortgezet met de partners. Natuurlijk Zijpe stelde in dit amendement voor om het Project Petten aan Zee te schrappen uit de begroting 2011. Aangezien de provincie Noord-Holland Petten aan Zee niet in haar structuurvisie heeft opgenomen en de provincie en het waterschap hebben gekozen voor een natuurlijk gestroomlijnde kust is het volgens Natuurlijk Zijpe, verspilling van geld en mankracht om nog langer aandacht te besteden aan dit project. De overige partijen waren het er niet mee eens en stemden tegen het amendement.

Amendement verhoging rioolheffing 2011.
Het CDA is het niet eens met een tariefverhoging van 10% rioolheffing voor 2011. In het ingediende amendement stelt het CDA, dat het wenselijk is om, gezien de economisch mindere tijd, de burgers financieel tegemoet te komen. Er is voldoende reserve. Wethouder Ben Blonk legde uit dat een verhoging absoluut noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat we in de toekomst voldoende kapitaal hebben om het Gemeentelijk Riolerings Plan te kunnen uitvoeren. Met 3 stemmen voor en 11 tegen haalde dit amendement van het CDA het niet.

Motie VVV Kop van Noord-Holland.
De coalitiepartners BKV, VVD en PvdA stellen voor om een meerjarencontract af te sluiten met de VVV Kop van Noord-Holland. Daarbij is het van belang dat er heldere en realistische prestatieafspraken worden gemaakt. Ook dienen er in de overeenkomst mogelijkheden tot bezuinigingen worden aangegeven. Daarbij is het van belang dat het college van burgemeester en wethouders, samen met de VVV en de Participanten Vereniging afspraken maakt over een eventuele dekking bij een bezuiniging. De indieners van de motie stellen dat het wel bespreekbaar is om de toeristenbelasting éénmalig aan te passen om het (bezuinigings) tekort te dekken. De coalitie kreeg steun van het CDA. De motie is aangenomen.

Motie Versterking toeristisch product.
Een tweede motie van de coalitiepartners ging over het versterken van het toeristische product. BKV, VVD en PvdA zijn van mening dat dit speerpunt uit het coalitieprogramma duidelijk handen en voeten moet krijgen.
Zij willen in de raadvergadering van januari 2011 een plan van aanpak behandelen inclusief de financiële dekking. De wethouder gaf aan hiermee aan de slag te gaan, waarbij hij geen toezegging kon doen of hij de financiële dekking ook al zou kunnen presenteren. De coalitie draagt het college van burgemeester en wethouders op om de volgende punten als eerste op te pakken:

* Matrixborden bij de kustdorpen (voor extra informatie);
* Entree dorpskernen kwalitatief aanpakken;
* Kwaliteitsimpulsen strandopgangen;

* Bebording vanaf N9 voor verwijzing van alle strandopgangen.

De motie is aangenomen waarbij de fractie van het CDA tegen heeft gestemd.
Â