Nelson Mandela Kinderfonds raadpleegt donateurs

04/11/2010 09:00

Nelson Mandela Kinderfonds

Laren (4 november 2010) - Vandaag raadpleegt het Nelson Mandela Kinderfonds per brief al zijn 42.000 donateurs. Het kinderfonds peilt hun mening over een mogelijke naamswijziging en verzelfstandiging van de Nederlandse organisatie. Het bestuur van het fonds is tot deze stap gekomen door een koerswijziging van de Zuid-Afrikaanse moederorganisatie Nelson Mandela Children's Fund, waarin het bestuur van de Nederlandse afdeling zich niet kan vinden.

Verschil van inzicht

Het verschil van inzicht tussen de Nederlandse organisatie en de Zuid-Afrikaanse moederorganisatie betreft focus en werkwijze van het fonds. De Zuid-Afrikaanse organisatie gaat zich concentreren op de lobby voor kindvriendelijke wetgeving en beleid van de Zuid-Afrikaanse overheid. De Nederlandse tak wil echter vasthouden aan praktische hulpverlening aan kansarme kinderen via haar 23 lokale projecten van Zuid-Afrikanen zelf, zo schrijft het Nederlandse bestuur.

Het bestuur van het Nelson Mandela Kinderfonds erkent het belang van lobbywerk voor kindvriendelijk overheidsbeleid in Zuid-Afrika. Maar het vindt dat die missie niet past bij de Nederlandse organisatie. "Ons hart en onze ervaring liggen bij de 23 goed geleide, lokale projecten die zorg bieden aan duizenden kinderen in nood. Die willen wij blijven ondersteunen. Daar weten we alles van. Zo kennen onze donateurs ons ook. Bovendien hebben we het tien jaar geleden zo afgesproken met Nelson Mandela zelf, toen we begonnen", aldus bestuurslid Frits Strietman van het Nelson Mandela Kinderfonds.

Raadplegen donateurs

De Nederlandse organisatie acht het verschil in werkwijze onoverbrugbaar en heeft besloten om de toekomstvraag aan de donateurs voor te leggen. In de brief aan de donateurs spreekt het bestuur zich uit voor verzelfstandiging van de Nederlandse organisatie onder een nieuwe naam en vraagt de donateurs daarvoor steun. Wanneer deze instemmen zal de naam Nelson Mandela Kinderfonds in Nederland verdwijnen en gaat het fonds binnenkort onder een nieuw te kiezen naam verder. Indien de donateurs niet instemmen, zal het bestuur de stichting niet voortzetten. Doorgaan als lobby-organisatie acht het bestuur geen optie. Het bestuur belooft in de zeer uitgebreide brief van vandaag dat het de meerderheid van de donateurs zal volgen.

Een dergelijke raadpleging is nieuw in de geschiedenis van goede doelen. "Wij doen dit werk namens onze donateurs. Zij maken bij ons de dienst uit: zonder hen zijn we nergens. Het betreft bovendien een serieus dilemma", aldus Frits Strietman. Het fonds wil zo transparant mogelijk tot een keuze komen. "Deze benadering past bij onze manier van werken. De leiding van ons kleine fonds is in handen van vrijwillige, onbetaalde bestuursleden; dus feitelijk ook donateurs".

Telefonisch spreekuur

Het bestuur houdt de komende dagen ook telefonisch spreekuur en noemt in de brief de momenten waarop donateurs met bestuursleden kunnen spreken over de voorliggende keuze.

Het Nederlandse kinderfonds heeft zijn dilemma vooraf besproken met het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Het CBF heeft aangegeven dat het kinderfonds het CBF-keurmerk - als blijk van betrouwbaarheid - mag behouden wanneer besloten wordt tot doorgaan. "Feitelijk verandert alleen de naam," aldus het fonds, "onze missie, onze organisatie, het bestuur, de werkwijze en de projecten blijven immers hetzelfde."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.nelsonmandelakinderfonds.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (