Ingezonden persbericht


Utrecht provoceert met ontruiming Wilhelminalaan

Vragen in gemeenteraad, nog 2 arrestanten vast

UTRECHT - Donderdag 4 november 2010, van de 17 mensen die maandag werden gearresteerd tijdens de ontruiming van het kraakpand aan de Koningin Wilhelminalaan 7 zitten er momenteel nog 2 mensen vast. Tijdens de gemeenteraads- vergadering op Donderdag 4 november heeft GroenLinks vragen gesteld over de grootschalige politie-inzet bij deze ontruiming en hebben sympathisanten van de krakers een brief voorgedragen.

De ontruiming afgelopen maandag aan het einde van de middag, kwam totaal onverwacht. Op zondag had mevrouw mr. M.I.M. Dierick, officier van justitie te Utrecht, nog namens het Openbaar Ministerie laten weten dat "de bal bij de Mitros lag, omdat zij het pand weer ruim een jaar leeg hadden laten staan". Desondanks heeft de driehoek van burgemeester, hoofd officier van justitie en hoofd commissaris van politie maandag besloten tot een 'verrassingsontruiming' met groots machtsvertoon. De bewoners hadden reeds een Kort Geding tegen de Staat aangespannen. Bovendien deden de bewoners middels brieven hun best het overleg te openen met eigenaar Mitros en de gemeente Utrecht.

Op donderdagavond heeft GroenLinks tijdens de gemeenteraadsvergadering vragen gesteld over de ontruiming. In zijn antwoorden heeft burgemeester Wolfsen de raad verkeerd geïnformeerd. Anders dan de burgemeester stelde, is de ontruiming niet aangekondigd. Er is maandag aan het einde van de ochtend een hoofd inspecteur die zich weigerde te identificeren langs geweest met het verzoek binnen te kijken. De bewoners hebben hem uitgelegd dat eerst het overleg met de gemeente willen het openen, voor er weer autoriteiten in kraakpanden worden toegelaten. Met de concept beleidsnotitie 'kraken en leegstand in Utrecht' heeft de gemeente namelijk de deur voor overleg volledig dicht gegooid: Hier staat in: "Vanwege de strafbaarstelling zal het niet meer mogelijk zijn om afspraken te maken met krakers/ bewoners.'' Daarbij stelde Wolfsen onterecht tijdens de raadsvergadering dat er bij de ontruiming alleen normale (platte petten) politie eenheden zijn ingezet. Sterker nog, de zoogenaamde BraTra (Brand en Traangas) eenheid, een speciale ME eenheid heeft de ontruiming uitgevoerd. Daarnaast heeft de politie ook gebruik gemaakt van honden geleiders en van de AE (Arrestatie Eenheid).Na deze antwoorden van de burgemeester hebben een aantal sympathisanten van de krakers een brief voorgedragen en daarmee de raadsvergadering verstoord.

De aanleiding voor de plotsklaps en met groots machtsvertoon uitgevoerde ontruiming blijft volledig onduidelijk. De verklaringen variëren tussen enerzijds de brandveiligheid die in het geding zou zijn geweest en anderzijds het vermeende gebruik van het pand. Beide redenen zijn onwaar. Van brandgevaar was geen spraken. Op 4 september 2009 zijn 93 studenten op straat gezet vanwege vermeend brandgevaar. De krakers hadden kennis van de inhoud van het brandweeradvies genomen en leefde deze adviezen strikt na. Ook was het pand niet in gebruik. Ten eerste omdat de bedrijfjes allen op nummer 9 waren gevestigd en de krakers alleen nummer 7 hebben gekraakt. Alle inpandige verbindingen waren door de krakers afgesloten. De krakers hadden maandag reeds afspraken gemaakt met de bedrijfjes over de ingangen en branduitgangen. Ten tweede zijn de bedrijfjes geen echte huurders, zij gebruikte het pand via een zoogenaamde anti- kraak constructie. Dit wil zeggen dat de gebruikers er via een om- niet contract zitten en dus zoogenaamd geen huur betalen. De taak van de gebruikers is om de leegstand te bewaken.

Tijdens de ontruiming afgelopen maandag, die 6 uur duurde, zijn totaal 17 mensen aangehouden. 10 Mensen, waarvan de politie denkt dat ze buiten waren gearresteerd zijn woensdag vrij gelaten. Van de laatste 8, waarvan de politie denkt dat ze binnen zijn aangehouden, zijn er donderdag middag 4 vrij gelaten. De overige 4, waarvan de politie de naam nog niet wist, zijn donderdag voorgeleid aan de Rechter Commissaris, en hebben 14 dagen verlengde inverzekeringstelling gekregen. 2 Van hen hebben hierop alsnog hun naam gegeven en zijn donderdag avond alsnog vrij gelaten. De laatste 2 zullen tot Vrijdag 26 november a.s. vast blijven zitten. Dan moeten 8 verdachten voor de politierechter verschijnen.

En het resultaat? Het OM heeft zeker een ton over de balk gesmeten om een pand leeg te laten staan. En dit ten gunsten van stichting Mitros. Een woningbouw corporatie met een sociale missie te zorgen voor betaalbare huisvesting. Wat moeten zij met een kantoor van 10 miljoen en waarom laten ze dat leeg staan? Kraker Rogier: "Zolang corporaties zich opstellen als ordinaire speculanten, zolang 170.000 vierkante meter kantoorruimte in Utrecht leeg staat, zolang utrecht 5.000 studenten en ruim 30.000 woningzoekenden telt en zolang de gemeente niet in staat is, of niet het lef heeft de leegstand aan te pakken, blijft kraken noodzakelijk."
Noot voor redacties

---
Noot voor redacties (

Ingezonden persbericht