Gemeente Onderbanken


Gast van de raad

âHeel veel mensen weten niet wat het betekend om raadslid te zijn of hoe de politieke besluiten in de gemeenteraad worden genomen. Daar willen we als gemeente graag verandering in brengen want de gemeenteraad en de besluiten die er genomen worden, hebben vaak een directe invloed op de leefomgeving van mensen. De gemeentepolitiek is een belangrijk onderdeel van onze democratie.â Zo zegt burgemeester Mirjam Clermonts. Daarom heeft zij het initiatief genomen tot het opzetten van het project Gast van de Raad.
Â

Raadslid in Onderbanken
âMensen vinden het heel vanzelfsprekend dat de gemeente dingen doet, betaalt, verandert of uitvoert. Kortom dat de gemeente bestuurd wordt. Toch is dat niet zo want als niemand meedoet, heb je geen raadsleden en zonder raadsleden kunnen er geen besluiten genomen worden en wankelt de democratie.â De burgemeester van Onderbanken heeft dan ook een groot respect voor de raadsleden. âHet kost veel tijd, inspanning, kennis en betrokkenheid om gemeenteraadslid te zijn. Je draagt een enorme verantwoordelijkheid en helaas wordt dat tegenwoordig niet altijd voldoende gewaardeerd. Raadslid zijn bij een kleine gemeente als Onderbanken â¦. voor het geld hoef je dat echt niet te doen hoor. De mensen die hier in de gemeenteraad zitten, doen dat echt vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid en passie voor politiek.â

Project voor alle inwoners
Het doel van het project is de politiek dichter bij de burgers te brengen. Daarom hebben we willekeurig een aantal mensen uit Onderbanken uitgenodigd om bij de raadsvergadering van 4 februari aanwezig te zijn. We hebben veel positieve reacties op die uitnodigingen gehad en uiteindelijk waren er bij de eerste keer vier enthousiaste gasten aanwezig, vertelt de burgemeester. Natuurlijk zijn de raadsvergaderingen altijd openbaar en kunnen mensen altijd plaatsnemen op de publieke tribune, maar als Gast worden zij vooraf door de burgemeester en de griffier ontvangen met een hapje en drankje. Dan worden ze bijgepraat over de gang van zaken in een raadsvergadering en hebben ze de gelegenheid vragen te stellen. Voordat de vergadering begint, worden ze nog persoonlijk aan de raadsleden voorgesteld. Vervolgens kunnen ze dan vanaf de publieke tribune (een gedeelte van) de vergadering volgen.

Eerste gasten erg positief
De eerste gasten reageerden allemaal positief na afloop van hun bezoek. âHet was een hele leuke kans. Ik ben veel nieuwe dingen te weten gekomen. Sommige procedures en regels vind ik wel vreemd, maar dat hoort er blijkbaar bij. Ik zou het iedereen aanraden om gast bij de raad te zijn! Dan wordt het toch meteen een stuk duidelijker hoe de besluitvorming tot stand komt.â Aldus één van de gasten.

Ook te gast zijn?
Het doel van âte gast bij de raadâ is het verkleinen van de afstand tussen burgers en de lokale politiek. Voor de raadsvergaderingen van 4 november en 16 december 2010 kunt u zich vóór 1 oktober aanmelden bij Marcel Richter, griffier van de gemeente Onderbanken, tel. 045-527 87 25 of via m.richter@onderbanken.nl. Iedereen kan zich aanmelden, voorkennis is niet nodig en deelname is gratis. Wij heten u van harte welkom.
Vanzelfsprekend bent u ook bij iedere raadsvergadering altijd welkom om op de publieke tribune plaats te nemen. Hiervoor hoeft u zich niet aan te melden.