ITGA: onderzoek toont aan dat de laatste aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nefaste gevolgen kunnen hebben voor de economie in Afrika

LISSABON, Portugal--(BUSINESS WIRE)-- 20101104 --

De conclusie van een onafhankelijk verslag over de beoordeling van economische gevolgen (EIA, Economic Impact Assessment) dat vandaag is verschenen, is dat 3,6 miljoen banen op de helling staan in de tabaksteeltsector van vijf zeer arme Afrikaanse landen door voorstellen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het EIA-verslag 'De rol van burley-tabak voor de economie van Afrikaanse landen en de verwachte gevolgen van een afname van de teelt' toont aan dat meer dan 3,6 miljoen inwoners van Malawi, Mozambique, Oeganda, Zambia en Zimbabwe direct afhankelijk zijn van de tabaksteelt voor hun middelen van bestaan. Nog eens 12 miljoen mensen ondervinden de directe en indirecte invloed van ontwikkelingen in de tabakssector van deze landen. Het verslag onderstreept dat, in het ergste scenario met een instorting van de wereldwijde vraag naar burley-tabak, de economie van Malawi binnen het jaar met 20% kan krimpen. Het verslag vermeldt daarnaast dat Malawi tientallen jaren zal nodig hebben om zich te herstellen van een dergelijke eenmalige schok. Er zou ook een aanzienlijke kettingreactie zijn voor de regio.

In de laatste richtlijnen van de WHO voor de Framework Convention on Tobacco Control (FCTC, kaderovereenkomst ter bestrijding van tabaksgebruik) wordt aanbevolen het gebruik van ingrediënten in tabaksproducten te verbieden. Door het verbod zouden sigaretten met een mix (blend) van tabak verdwijnen. Deze sigaretten zijn goed voor de helft van de wereldconsumptie. Het verbod zou de vraag naar burley- en oosterse tabak gebruikt in deze producten drastisch verlagen. 171 landen zullen beslissen of deze richtlijnen al dan niet worden aangenomen tijdens de volgende vergadering van de Conference of the Parties (COP, belangrijkste besluitvormende orgaan) van de WHO die in Uruguay wordt gehouden van 15 tot 20 november. Het verbod wordt voorgesteld ondanks de bevestiging door de WHO dat producten zonder de ingrediënten even schadelijk zijn als die met de ingrediënten.

In zijn commentaar op het EIA-verslag verklaarde Antonio Abrunhosa, CEO van de International Tobacco Growers Association (ITGA): "Het verslag bevestigt wat wij al maandenlang hebben verklaard. Indien deze richtlijnen van de WHO worden aangenomen, zullen sommige van de armste Afrikaanse landen die van de tabaksteelt afhangen, te kampen krijgen met een enorme sociale en economische crisis en een nooit eerder voorgekomen verlies van banen. Zeventig procent van de arbeiders alleen al in Malawi werkt direct of indirect in de tabaksteeltsector. Deze arbeiders hebben geen alternatief en de WHO biedt hen ook geen andere keuze.”

Ondanks de alarmbel is de vraag van de ITGA om mee rond te tafel te zitten, verworpen door de WHO, die landbouwers als 'een storende factor' heeft afgewezen. Steeds meer landen stellen de benadering van de WHO echter in vraag, eerst en vooral de Common Market for Eastern and Southern Africa (COMESA), die de 19 lidstaten tijdens een recente top heeft opgeroepen de voorstellen van de WHO te verwerpen, en bij de WHO erop heeft aangedrongen de goede overlegmechanismen te voorzien voor de betrokken belanghebbenden.

In september hebben de 15 lidstaten van de Caribbean Community (CARICOM) een vergelijkare beslissing onderschreven om zich tegen de voorstellen van de WHO te verzetten. In de afgelopen weken hebben de ministers van landbouw en van handel van de Afrikaanse Unie (AU) eveneens hun bezorgdheid uitgedrukt over de richtlijnen en gevraagd om beslissingen terug te draaien.

“Het verslag toont duidelijk aan welke nefaste gevolgen dit kan hebben in Afrika en hoe belangrijk het is dat de WHO volledig begrijpt waartoe dergelijke beslissingen kunnen leiden. Beslissingen genomen met gesloten deuren, zoals de beslissingen die in Uruguay zullen worden genomen, zou men niet mogen toestaan, niet als de middelen van bestaan van miljoenen mensen op de helling staan. Het is niet aan de ministers van gezondheid en de antitabaksgroepen om te beslissen wat landbouwers kunnen verbouwen, en waar ze dat kunnen doen. Wij roepen de regeringen op die op de vergadering in Uruguay zullen aanwezig zijn, om hier een halt toe te roepen voordat het te laat is”, besluit Abrunhosa.

Voor de redacties:

1. Het verslag is te lezen op: http://ingredientsban.tobaccoleaf.org/

2. De International Tobacco Growers' Association (ITGA) is een non-profitorganisatie opgericht in 1984 met het doel de zaak van miljoenen tabaksboeren te verdedigen tegenover de wereld. De ITGA wil op internationaal en nationaal vlak met één sterke stem spreken voor de bescherming op de lange termijn van de markt van tabaksplanten. De leden zijn tabakstelers uit 26 landen die 85% van de tabaksproductie ter wereld vertegenwoordigen.

3. Het verslag is na onderzoek opgesteld door NKC, een toonaangevend internationaal economisch consultancybedrijf.

4. De Conference of the Parties van de WHO vindt plaats in Punta del Este in Uruguay van 15 tot 20 november 2010.

5. De 3,6 miljoen banen die op de helling staan, zijn die van boeren, drogers, verwerkers en verkopers van tabak, verkopers van meststoffen en oogsters.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
ITGA
John Read, +447 774-476391
of +351 272 325 901

john.read@readdillon.com