Senternovem

28-06-2010 |

Prijsvraag voor innovatieve vergistinginstallaties

Agentschap NL nodigt initiatiefnemers van vergistingsprojecten uit om deel te nemen aan de prijsvraag 'Innovatieve vergistingsinstallaties.' Projecten kunnen tot 10 september 2010 ingediend worden. De drie meest inspirerende initiatieven ontvangen een geldbedrag van 10.000 euro.

Innovatieve vergistingsprojecten die in de realisatiefase zitten of al zijn gerealiseerd komen in aanmerking voor de prijs. Alle categorieën dingen mee: van monovergisting, covergisting en GFT-vergisting tot productie van elektriciteit/warmte, biogas en groen gas.

Criteria
De projecten moeten uitblinken in CO2-reductie, het overwinnen van weerstanden - bijvoorbeeld op het gebied van vergunningverlening - en het inspireren van andere partijen. De jury beoordeelt hoe hoog de inzendingen scoren op criteria als duurzaamheid, ondernemerschap, herhaalbaarheid en innovatie. Daarnaast is goede documentatie, meetbaarheid en controleerbaarheid van het initiatief essentieel. De beoordeling vindt plaats op basis van een uitvoerige projectbeschrijving.

Kansrijk
Agentschap NL verwacht veel inzendingen, omdat de interesse in vergisting groot is. Dat blijkt onder meer uit het enorme aantal vooraanmeldingen voor de subsidieregeling Effectieve en Efficiënte Vergistingketen uit de Innovatieagenda Energie. Het aantal projecten dat uiteindelijk gehonoreerd gaat worden is afhankelijk van de individuele projectbudgetten. De meest kansrijke innovatieve pilot- en demonstratieprojecten hebben inmiddels een uitnodiging gekregen om een definitieve aanvraag in te dienen bij de regeling.

Praktijkervaring
Nu het tweede deel van de tender voor pilot- en demonstratieprojecten van start is gegaan, vindt Agentschap NL het belangrijk om ook aandacht te schenken aan projecten die in de realisatiefase zitten. Prijsvraagcoördinator Agentschap NL Matté Brijder: 'De winnende projecten laten zien welke problemen zij hebben overwonnen. Onze prijs wil initiatiefnemers met lef belonen voor hun ondernemerschap. De winnaars kunnen zich onderscheiden in de markt en laten zien wat de mogelijkheden van vergisting zijn voor ondernemers.'

Uitreiking
De prijsuitreiking vindt plaats op het internationale biogascongres, dat op 4 november 2010 in de Verkade Fabriek in `s-Hertogenbosch wordt gehouden.

Meer informatie
Informatie over de prijsvraag is in te winnen bij Matté Brijder via 088-6027954.

Kijk ook op de Innovatie Agenda.
Wijzigingsdatum |

28-06-2010