Ingezonden persbericht


Arminius Debat: Kinderen wanneer je maar wilt?
| 4 november 2010 | 20.00u | entree gratis | locatie Arminius, Museumpark 3 Rotterdam
Nieuwe mogelijkheden door het invriezen van eicellen! Miljoenen vrouwen in Nederland krijgen een nieuwe, belangrijke keuze. Sinds kort is het mogelijk om eicellen te laten invriezen. Momenteel wordt de techniek nog vooral toegepast bij zieke vrouwen die door ziekte of de behandeling hiervan onvruchtbaar worden, maar het kan ook toegepast worden om op latere leeftijd nog kinderen te krijgen...

Wanneer kan invriezen toegepast worden en voor welke vrouwen? Mag een carrière aanleiding zijn tot uitstel van zwangerschap? Moet de behandeling in het basispakket zorgverzekeringen? Debat met medewerking van:


* Marieke Schellart, documentairemaker van 'Een Ei voor Later' (uitzending op 1 november NCRV)
* Tsjalling Swierstra, hoogleraar filosofie en ethiek
* Joop Laven, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde
* Hans Kennepohl, moderator

Het debat wordt georganiseerd door debatcentrum Arminius, Science4U en de Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde.

Arminius Denkcafé: Opkomst en ondergang van de krant?
| 17 november 2010 | 20.00u | entree gratis | locatie Arminius, Museumpark 3 Rotterdam 
De opkomst en ondergang van de krant: het Algemeen Dagblad en de Telegraaf. Vanaf het begin rond 1900 is de krant uitgegroeid tot een van de belangrijkste media in Nederland met bijna 2 miljoen betalende lezers.

Maar internet en gratis kranten als De Pers en Metro doen de oplages nu snel dalen. In het "Geheim van de Telegraaf" beschrijft Mariëtte Wolf de geschiedenis van de grootste krant van Nederland. Zij kreeg hiervoor een uniek inzicht in de archieven van deze vaak verguisde krant.

Leo van Atten was 35 jaar commentator bij het Algemeen Dagblad. Samen illustreren ze met veel anecdotes de roerige geschiedenis van de krant: wanneer moesten politici en anderen buigen voor de macht van de krant of werden kranten zelf onder druk gezet? Hoe 'maakten' kranten het nieuws, nog voordat het woord 'hype' was uitgevonden? Hoe reageerde de krant op de opkomst van de televisie en is de opkomst van internet eigenlijk wel zo anders?

Wilbert Baan, onderzoeker dagbladjournalistiek, zal ingaan op de toekomst van de krant: gaat hij definitief ten onder? Moderator van dit debat is Hans Kennepohl en een bijdrage van de columnist Peter de Koning!

Mariëtte Wolf "Het geheim van de Telegraaf"
gebonden en geïllustreerd, deels in kleur / 568 blz. Nederlandstalig Boom Uitgevers Amsterdam / 2009
ISBN-13: 9789085067658
¤ 19,95

Arminius Debat: In gesprek met Richard Sennett
| 26 november 2010 | 19.30u | entree gratis | voertaal Engels | locatie Arminius, Museumpark 3 Rotterdam
Richard Sennett's boek 'De ambachtsman' (2008) is een kritiek op de flexibilisering die het nieuwe kapitalisme van burgers eist. Iedereen moet flexwerken, zonodig verhuizen of zich laten omscholen. Zo ondermijnt het nieuwe kapitalisme sociale binding, wederzijdse verantwoordelijkheid en afhankelijkheid. Sennett herijkt de eerdere kritiek uit The Fall of Public Man (1977) en The Corrosion of Character (1998) met het oog op vakmanschap.

Hij ontwikkelt een brede visie op skills: een combinatie van professionele, artistieke, culturele en mentale vaardigheden, variërend van eten bereiden, artikelen schrijven en cello spelen tot sporten, software programma's bouwen en gebouwen ontwerpen. Vakmanschap is een werkhouding waarin je door herhaling kwaliteit schept. Op die manier raak je betrokken bij anderen en neem je verantwoordelijkheid voor de wereld.

Richard Sennett gaat onder voorzitterschap van Wiep van Bunge, decaan Faculteit der Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit in gesprek met EUR-filosofen Henk Oosterling, Marli Huijer en Heleen Pott. Zij leggen Sennett drie perspectieven voor: Craftsmanship as an urban developmental strategy: Rotterdam Skillcity (Oosterling), Rhythms of contemporary craftsmanship (Huijer) en Twilight of the Humanities: Intellectual Craftsmanship in the Age of Technology (Pott).

Dit debat wordt georganiseerd door debatcentrum Arminius in samenwerking met de Faculteit der Wijsbegeerte (EUR) en de Stichting Internationale Spinozalens. Richard Sennett ontvangt op 24 november 2010 de 6e Spinozalens voor zijn hele oeuvre in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

vrijdag 26 november 2010 | 19.30 uur | toegang gratis

Richard Sennett "De ambachtsman"
paperback / 367 blz. Nederlandstalig
J.M. Meulenhoff uitgevers / 2008
ISBN-13: 9789029082679
¤ 22,50

Arminius, podium voor kunst, cultuur en debat
Museumpark 3
3015 CB Rotterdam
Reserveringen via www.arminius.nu

--




Ingezonden persbericht