Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, donderdag 28 oktober 2010


- Persbericht -

Verzonnen stedenbouw
Deel één van het drieluik: Polderen bij de verstedelijking

Bevochten, gedroomde en verzonnen stedenbouw is een drieluik over de dilemma`s en de werkwijzen bij de huidige stedenbouw. In deel één van Polderen bij de verstedelijking staat de thematisering om te bouwen voor leefstijlverschillen in plaats van voor klassenverschillen centraal. Over wijken met een door marketing bepaald imago en vaak historische vormgeving. Waarom kiezen mensen ervoor in zo'n thematische samenhang te gaan wonen? Donderdag 4 november in de Rode Hoed: Polderen bij de verstedelijking: verzonnen stedenbouw.

Sociaal-geografisch onderzoeker Sabine Meier (UvA) en de projectarchitecten Wilfried van Winden (voorgeschiedenis Le Medi; en o.a. spraakmakend hotel met Zaanse gestapelde huisjes in Zaandam) en Jeroen Geurst (stadswijk Le Medi in Rotterdam) over hoe zoiets zich ontwikkelt in de praktijk. Hoe wordt een dergelijke thema- of retrowijk beleefd door haar bevolking? Is de houdbaarheid van dit concept onbeperkt en onomstreden?

De stedenbouw wordt opnieuw het slagveld voor de politiek en maatschappij. De overkoepelende vraag op alle drie de avonden: Lukt het ons nog om de kwaliteit van zowel de fysieke stad als de bewoonbare werkstad en de culturele stad, ondanks de hoge dichtheid, te verbeteren en toch in beweging te blijven? Stedenbouw vanuit drie invalshoeken: op wijkniveau, op stadsniveau en op regionale schaal.

Organisatie: de Rode Hoed en architect Ad Pijlman. Data: 4 november, 7 december en 17 januari. Aanvang: 19.45 uur, café open 18.45 uur. Kaarten: ¤ 12,- /¤ 10,- (CJP/studenten/Stadspas/65+). Passe-partout voor de hele serie ¤ 30,-, / ¤ 25,- (CJP/studenten/Stadspas/65+) via www.rodehoed.nl of aan de kassa. Informatie: www.rodehoed.nl en (020) 638 56 06.

De Rode Hoed is een centrum voor discussie, reflectie en verdieping. Maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van cultuur, economie en politiek worden aan de orde gesteld in onze debatten, lezingen en symposia. De Rode Hoed is gevestigd aan Keizersgracht 102 te Amsterdam. Voor meer informatie kijk op www.rodehoed.nl.


- Einde persbericht -