Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

Lijsttrekkers in discussie over uw waterbelangen

Niemand minder dan Fons de Poel leidt op donderdag 4 november 2010 van 19.00 tot 22.00 uur het debat tussen negen lijsttrekkers van de partijen die mee doen aan de verkiezingen voor het bestuur van waterschap Scheldestromen. Bezoekers maken kans op een van de drie Podium Cadeaukaarten ter waarde van EUR 75,-.

Fons de Poel, hoofdredacteur en presentator van bekende televisie programma's zoals Brandpunt, Reporter en Netwerk, verzorgt een interessant programma waarin debatteren centraal staat. Op een speelse manier worden stellingen voorgelegd aan de lijsttrekkers waarbij zij hun standpunten kunnen verdedigen. Het debat vindt plaats in het `Theater' van de Brouwzaele, Mr. F. J. Haarmanweg 52-54, in Terneuzen.

Nieuw bestuur door fusie

De lijsttrekkers vertegenwoordigen de negen partijen die meedoen aan de verkiezingen voor waterschap Scheldestromen. Scheldestromen is hét Zeeuwse waterschap dat op 1 januari 2011 ontstaat door de fusie tussen waterschap Zeeuwse Eilanden en waterschap Zeeuws-Vlaanderen. Een nieuw bestuur gaat ieders waterbelangen behartigen. In november zijn de verkiezingen, schriftelijk.

Envelop-in-envelop

Alle stemgerechtigden ontvangen op 11 of 12 november een stempakket thuis. Bij het stempakket zit een uitleg over de nieuwe, betrouwbare, gemakkelijke stemmethode. Zij kunnen het stembiljet per post weer opsturen. Dit moet voor 20 november. Stembiljetten moeten uiterlijk woensdag 23 november om 12.00 uur binnen zijn. Donderdag 25 november om 19.00 uur is iedereen welkom in het kantoor in Middelburg voor de bekendmaking van het aantal uitgebrachte stemmen en de voorlopige uitslag.

Huis-aan-huis verkiezingskrant

In de verkiezingskrant die aanstaande donderdag huis-aan-huis wordt verspreid, stellen de deelnemende partijen en belangengroeperingen zich voor. De kandidaten stellen zich nog persoonlijk voor op www.wze.nl/verkiezingen of www.wszv.nl/verkiezingen.

Programma

Hieronder komen de programmaonderdelen uitgebreid aan bod.

19.00 uur Ontvangst

19.30 uur Welkom door dijkgraaf Poppelaars

19.35 uur Verrassende ontmoeting

De presentator laat de lijsttrekkers zich om beurten voorstellen. Ze mogen eerst zelf iets vertellen. Daarna vuurt de presentator een aanvullende vraag op hen af. Zo krijgt de kennismakingsronde meer impact en blijft iedereen in de zaal alert. Het gaat om vragen als: Wat wilt u aan het waterschap verbeteren? Wat onderscheidt uw partij van de andere? Wat hoopt u na vandaag bij burgers te bereiken? Mocht er tijd over zijn in deze ronde dan spelen we nog het associatiespel. Lijsttrekkers moeten zichzelf en/of hun partij dan associëren met bijvoorbeeld een sport of dier.

19.50 uur Lagerhuisdebat

De lijsttrekkers mogen om beurten hun argumenten aandragen voor twee stellingen die op hen worden afgevuurd. De klok loopt op de achtergrond. Zodra die na 15 minuten afloopt, is de discussie afgelopen. De ene stelling gaat over de klimaatverandering (waterbeheer en dijken) en de andere over de waterschapswegen.

20.30 uur Pauze

21.00 uur Verbaal Duel

De lijsttrekkers kunnen kort overleggen met partijgenoten voor het onderbouwen van hun eigen argumenten om een stelling te verdedigen of te weerleggen. In een tweede ronde krijgen zij de mogelijkheid om met tegenargumenten te komen. De mening van het publiek wordt voor- en achteraf via de kaarten gepeild.

21.55 uur Samenvatting van de avond

Verloting van de Podium Cadeaukaarten door dijkgraaf Poppelaars

22.00 uur Borrel

22.30 uur Einde

Middelburg, 1 november 2010