Gemeente Utrecht

Vragenuurtje raad Utrecht, 4 november 2010

Zoals maandag 1 november jl. reeds aangekondigd zal mevrouw G.A. Oskam (D66) tijdens het vragenuurtje in de raadsvergadering van 4 november a.s. mondelinge vragen (nr. 2) stellen inzake de bouw van een transferium en de aanleg van sportvelden op de Uithof. De vragen worden mede gesteld namens de heer J.J. Rijpma (VVD).

Mondelinge vragen: Vertraging voetbalvelden Olympos en bouw transferium Uithof

Tijdens de besprekingen van de Visie Uithof en van het Bestemmingsplan Uithof is door D66 regelmatig aangegeven dat tijdens de bouw van het Transferium Uithof het sporten gewoon doorgang zou moeten kunnen vinden en het liefst het aantal velden zou moeten worden uitgebreid.

Op 26 maart 2009 heeft D66 mondelinge vragen gesteld hierover in de gemeenteraad, met als titel: 'sporten mogelijk op de Uithof tijdens en na de bouw van het transferium Uithof'. Het college, bij monde van wethouder Bosch, antwoordde destijds dat ook het college "volmondig" vond dat sporten mogelijk zou moeten blijven tijdens de bouw van het transferium en beloofde daarover in gesprek te gaan met de UU en met de Sportraad. Het college beloofde: "Als er een partij is die te maken heeft met ruimtegebrek -in dit geval de studenten en de universiteit zelf- zullen wij altijd kijken of wij een rol kunnen spelen om het probleem op te lossen." Uitkomst van de gesprekken tussen het college en de UU was de belofte van de UU aan Olympos dat de veldverplaatsingen zouden plaatsvinden in de zomer. Ook de UU vond, volgens bestuurders van de Sportraad, dat de bouw van het Transferium niet ten koste mag gaan van de sportende student. Helaas is die belofte niet nagekomen.

Na meerdere vertragingen van de veldverplaatsingen is op 28 oktober aan Odysseus '91, de studentenvoetbalvereniging, te kennen gegeven dat de 2 noodzakelijke nieuwe velden pas op z'n vroegst april of mei 2011 kunnen worden opgeleverd. De bouw van het Transferium staat echter gepland voor 2011. De contracten met de bouwers van het Transferium worden één dezer dagen getekend. Het zou inhouden dat Odysseus '91 en ook eigenlijk de USRS, de studentenrugbyclub, samen nog maar 1 veld ter beschikking hebben tussen februari - mei 2011. Daardoor kan men ook een gedeelte van de competitie niet thuis spelen of zelfs überhaupt spelen of trainen.

D66 en de VVD vragen daarom van het college:

1. Bent u het met D66 en de VVD eens dat de ontstane situatie van de sporters onwenselijk is en opgelost zou moeten worden?
2. Wilt u met de UU bespreken of het mogelijk is om de bouw van het Transferium alsnog uit te stellen totdat de veldverplaatsing is gerealiseerd?
3. Indien dit niet mogelijk is, wilt u zich inspannen om van de UU een alternatieve mogelijkheid te creëren voor Odysseus '91 en USRS, inclusief de kosten van deze alternatieve mogelijkheid?