Socialistische Partij

Marktwerking verlaagt kwaliteit kinderopvang


02-11-2010 * 'Het is tijd dat we de marktwerking in de kinderopvang vaarwel zeggen. Het zorgt ervoor dat de kwaliteit alleen maar omlaag gaat. Winst maken ten koste van goede zorg aan kinderen moeten we nu voor eens en altijd een halt toeroepen.' Dat zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman in reactie op het onderzoek van het NRC Handelsblad. Uit een inventarisatie van het dagblad blijkt dat marktwerking de kwaliteit van de kinderopvang heeft verslechterd. Kinderdagverblijven leveren onder druk om winst te maken slechtere zorg. Dit terwijl het kabinet ook nog eens een bezuiniging van 2,9 miljard wil doorvoeren.

Nine Kooiman In de kinderopvang staan op dit moment te weinig professionele leidsters op een groep kinderen of baby's. Hiermee proberen organisatie hun kosten te drukken. Kinderopvangorganisaties houden zich niet aan de kwaliteitseisen en gaan slecht om met de arbeidsvoorwaarden. Daarnaast moeten veel ouders meer kinderopvanguren uren betalen dan dat zij daadwerkelijk afnemen. Ouders kunnen hiertegen niks doen en staan machteloos.

Kooiman heeft de minister om opheldering gevraagd: 'Ik wil de rechten van ouders versterken door bijvoorbeeld het advies van de oudercommissie ook bindend te maken. Daarnaast moet het toezicht verscherpt worden door het inspectiebezoek ook onverwachts te laten plaatsvinden en gemeenten te verplichten het advies van de GGD inspecteurs op te volgen. Als ouder moet je ervan uit kunnen gaan dat je kind goede zorg krijgt. Laten we dit nu eindelijk voor eens en altijd goed regelen.'