FNV

FNV: 'Henk Kamp, maak schoon schip in zzp-affaire'

'Dit is een uitgelezen kans voor nieuwkomer Henk Kamp om schoon schip te maken met dit vreselijk lang slepende dossier van zijn voorganger. We moeten beseffen dat het hier gaat over soms radeloze mensen.' FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld doelt op ten onrechte door het UWV van fraude betichte zzp'ers, waarvan sommige door torenhoge boetes aan de bedelstaf dreigen te raken.

Vanmiddag bespreekt de Tweede Kamer de kwestie. Leo Hartveld: 'Voor de zoveelste keer, ik ben de tel inmiddels kwijt. Ik doe een beroep op Henk Kamp dit dossier voortvarender en ruimhartiger te behandelen dan Donner, die telkens door de Kamer op het matje geroepen moest worden.'

Duizenden zzp'ers zijn de afgelopen jaren beboet en worden gedwongen hun uitkering terug te betalen, omdat ze zouden hebben gefraudeerd. Zij waren door het UWV uitgenodigd om vanuit een WW-uitkering voor zichzelf te beginnen. Daarbij zijn zij slecht voorgelicht over het aantal gewerkte en niet gewerkte uren dat ze moesten opgeven. De FNV heeft dit probleem in 2008 aangekaart bij de Tweede Kamer. Dat leidde na een vernietigend rapport van de Nationale Ombudsman en taaie debatten met minister Donner tot de toezegging van een herbeoordeling.

Deze vindt momenteel plaats, maar over de gang van zaken heeft Nederlands grootste vakcentrale grote twijfels. Tot 1 oktober zijn er slechts 1757 herzieningsverzoeken bij het UWV binnengekomen, zo blijkt uit de tweede tussenstand van de herzieningsoperatie onder leiding van oud-burgemeester van Tilburg Ruud Vreeman. Tot nu toe hebben 283 zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) gelijk gekregen en zijn 333 verzoeken definitief afgewezen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de FNV vandaag 'dat het probleem voor veel gedupeerden niet wordt opgelost. We weten dat u onlangs nogmaals bent geïnformeerd door de Nationale Ombudsman over de oplossingsrichting die hij voor ogen heeft en heeft verwoord in zijn rapport van februari 2010. Wij dringen er bij u met klem op aan om deze oplossingsrichting nogmaals in overweging te nemen en met de Minister te verkennen. Het alternatief van een dossier dat zich nog jaren voortsleept, met alle juridische risico's van dien, is immers voor geen enkele partij aantrekkelijk.'




FNV