Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

VNG Magazine nr. 25 Vrijdag 5 November 2010


* Tijdelijke natuur wordt populair
Waarom zou je op bedrijventerreinen die je even niet kunt vullen, de natuur niet haar gang laten gaan? Omdat projectontwikkelaars bang zijn dat zich daar een bedreigde planten- of diersoort vestigt, die hun bouwplannen straks nog flink kan dwarsbomen. Voor die angst bestaat geen grond meer nu steeds vaker ontheffing van de Flora- en faunawet wordt verleend.


* In grote stad meer wethouders van buiten
In steden van meer dan honderdduizend inwoners komt ruim een op de drie wethouder van buiten de raad. In de overige gemeenten is dat slechts een kwart. GroenLinks, D66 en SP kennen de meeste 'beroepswethouders'. Ruim één op de vier wethouders van buiten de raad komt ook uit een andere gemeente. Dat blijkt uit een onderzoek naar de samenstelling van alle nieuwe raden en colleges.


* Meedenken over veiligheid in eigen buurt
Betrek burgers bij het signaleren en prioriteren van veelvoorkomende criminaliteit en ordeproblemen in de buurt. Zo speel je rechtstreeks in op de behoefte aan veiligheid van bewoners. Daar worden de wijken beter van. Britse voorbeelden tijdens een VNG-Flitscongres over het versterken van de lokale verankering van de politie.


* Hondenbelasting goed besteed in Soest
Ruim tweederde van de gemeenten heft hondenbelasting. De roep om opheffing klinkt regelmatig in gemeenten, want zij vormt geen 'bestemmingsheffing'. In bijvoorbeeld Soest is de hondenbelasting echter onomstreden. Vrijwel de hele opbrengst ervan gaat wel op aan hondenbeleid.


* Alleen Groningen wil af van eigen ombudsman
De gemeente Groningen wil vanaf 2014 geen eigen ombudsman meer. Met het schrappen van de gemeentelijke ombudsman wil de stad twee ton bezuinigen. Elders in het land lijken de ombudsmannen de dans vooralsnog te ontspringen.


* Voorlichting nodig tegen agressie
Onbekendheid met de werkwijze van ambulancepersoneel kan leiden tot een agressieve benadering van hulpverleners. Meer voorlichting is nodig.


* NGB: politieplannen verstoren machtsevenwicht Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), vreest dat door de justitiegerichte politieplannen van het nieuwe kabinet een heel ander machtsevenwicht ontstaat. Hij pleit voor 'meer bestuur in het bestel'.


* Akkoord voor meer studentenkamers
Het Nationaal Akkoord Studentenhuisvesting 2010-2015 moet 15.000 studentenkamers opleveren, een kwart van het tekort dat anders in 2015 wordt verwacht. Dat hebben wethouders, universiteitsbestuurders, studentenbonden en verhuurders onlangs afgesproken tijdens een bijeenkomst in Delft.


* Kabinet tegen verhoging lokale lasten
Het kabinet vindt dat bezuinigingen bij medeoverheden niet via hogere lasten mogen worden afgewenteld op burgers en bedrijven. Het nieuwe kabinet wil samen met de VNG bezien hoe een onevenredige stijging van de ozb kan worden voorkomen.


* VNG Nieuws
De directieraad van de VNG maakt een kennismakingstour door het land. Gespreksstof genoeg: de bezuinigingen, de VNG-contributie en de bestuurlijke toekomst van Nederland. Verder o.a. in VNG Nieuws:

* Uit het bestuur en commissies

* VNG-breed debat (slot)

* Nieuwe ambtelijk secretaris VNHG

* Wmo-debat

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Een vast team bloggers doet dagelijks de aftrap voor discussies en reacties.


* De pleidooien van bouwers van de compacte stad zijn 'schitterend naïef'. Hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw brengt ze met beide benen terug op aarde.
* Twitterende bestuurders: zinvol of zinloos? Peter de Koning, wethouder Steenbergen en Daniëlle van Lith, raadslid CDA Eersel en bestuurslid Raadslid.Nu dagen uit tot reacties.
* Column politicoloog André Krouwel: we moeten snoeien in bestuurlijke tussenlagen.

Dit alles en nog veel meer op www.vngmagazine.nl. Neem ook stelling!


* Nummer 26/27 verschijnt op 19 november. Dit is een special over werkgeverschap.




Ingezonden persbericht