Gemeente Haarlem

4 november 2010


HAARLEM KOPLOPER MAATWERKADVIEZEN ENERGIEPRESTATIE

Haarlem timmert stevig aan de weg met het voorlichten over energiezuinige maatregelen aan particuliere huiseigenaren. Deze week is het 2500ste maatwerkadvies energieprestatie verstrekt aan een Haarlemse huiseigenaar. De gemeente Haarlem is dan ook koploper als gemeente met de meest verstrekte Maatwerkadviezen energieprestatie.


Haarlem heeft veel oude woningen die met gemak 30% energiezuiniger kunnen worden. De gemeente Haarlem stimuleert daarom particuliere huiseigenaren een maatwerkadvies energieprestatie te laten maken voor hun woning. Het afnemen van een maatwerkadvies gebeurt door een gecertificeerd adviseur. Het advies maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn in een woning, wat deze kosten en wat deze opleveren aan energiebesparing.

Wethouder Jan Nieuwenburg: "Haarlem wil in 2030 een klimaatneutrale stad zijn, dat kan de gemeente niet zonder hulp van haar inwoners. Het is goed om te zien dat particuliere eigenaren al met zo velen oog hebben voor energiebesparing van hun woning. Het is niet waarschijnlijk dat deze subsidie er volgend jaar ook nog is, vandaar een oproep aan Haarlemmers om dit jaar nog een Maatwerkadvies energieprestatie voor de eigen woning aan te vragen.''

Volgend jaar subsidie onzeker, dus dit jaar nog aanvragen!
De overheid heeft in 2010 subsidie voor energiezuinige maatregelen. Voor het laten vervaardigen van het maatwerkadvies en het toekennen van het energielabel bestaat een subsidie van E 200,= . Eigenaren schieten dit bedrag eerst voor en kunnen daarna de factuur indienen. Zie ook: www.energiesubsidiewijzer.nl. Het energielabel is verplicht bij de verkoop van de woning vanaf 1 januari 2010 en vanaf de zomer kan men hier niet meer onderuit. Voor Haarlemmers is een specifieke bon ontwikkeld voor de subsidie van E 200,=, deze is te downloaden via www.degroenemug.nl. Een manier om een duurzame verbouwing te financieren is met behulp van de duurzaamheidslening. De duurzaamheidslening is een lening met een laag rentetarief die door de gemeente wordt uitgegeven. Voorwaarde is dat de lening wordt besteed aan zaken die het huis duurzamer en energiezuiniger maken.

De Groene Mug
Er bestaan al vele groene initiatieven in Haarlem. Gezamenlijke projecten van woningcorporaties, banken, projectontwikkelaars, milieugroeperingen en de gemeente bijvoorbeeld. Maar ook particuliere initiatieven. Alle projecten leveren een bijdrage aan de ambitie van een klimaatneutrale stad in 2030. Een stad waarin het energieverbruik per saldo niet tot uitstoot van CO2 of andere broeikasgassen leidt. Meer informatie en inspiratie op www.degroenemug.nl.





Gemeente Haarlem