Gemeente Utrecht

Vuilnis aanbieden vóór 8 uur 's ochtends

Rondslingerende vuilniszakken die dagen blijven liggen en zo de stad vervuilen, het is een bekend probleem in Utrechtse wijken. Oorzaak is vaak het te laat aanbieden van het vuilnis op de dag van het ophalen. De gemeente is daarom een posteractie gestart om bewoners erop te wijzen hun afval, ook gft-containers, op de inzameldag vóór 8.00 uur buiten te zetten. De posters zijn tot half december te zien op de vuilniswagens.

Bewoners zijn het gewend dat de vuilnisauto op een vast tijdstip langskomt. Maar bij bijvoorbeeld wegwerkzaamheden of een defecte wagen moet de route omgegooid worden en is het tijdstip niet meer hetzelfde. Het gevolg is dat zakken blijven liggen en (gft-)containers vol blijven. Dagelijks moeten gemeentereinigers met kleinere auto's vuilniszakken achteraf inzamelen. Dit zijn weer extra kosten en zorgt voor meer co2-uitstoot. Niet opgehaalde zakken veroorzaken een groot deel van het zwerfafval.

Stuk efficienter
Het aanbieden van afval is volgens de APV toegestaan van 21.30 uur op de dag vóór het inzamelen tot 8 uur 's ochtends op de dag zelf. Dit is ook terug te lezen in de afvalkalender die jaarlijks huis-aan-huis wordt verspreid in Utrecht. Vaak hebben straten, vooral de hele smalle in oude wijken als de Binnenstad en Oost, een verzamelplaats op de hoeken waar het vuilnis verzameld dient te worden. Met deze actie hoopt de gemeente efficiënter te kunnen rijden en het aantal klachten van bewoners over het niet ophalen van afval terug te dringen. Met als resultaat een schoner straatbeeld en een schonere stad.