Gemeente Utrecht

Mondelinge vragen ontruiming Koningin Wilhelminalaan Heleen de Boer, GroenLinks

Afgelopen maandag heeft het OM met ongeveer 70 politiemensen en honden een pand aan de Koningin Wilhelminalaan ontruimd wat enige dagen daarvoor gekraakt was. In de driehoek is kennelijk besloten over te gaan tot ontruiming zonder de krakers vooraf in te lichten. Dat is een duidelijke verandering ten opzichte van hoe het in het verre en nabije verleden gebeurde. Bij twee andere kraakpanden in Utrecht wacht het OM bijvoorbeeld het kort geding af dat krakers tegen ontruiming hebben aangespannen. We begrijpen dat er bij het pand aan de Koningin Wilhelminalaan een (brand)onveilige situatie was, maar de buitenproportionele inzet van politie begrijpen we niet. Zeker niet gezien de open houding van de krakers in hun brief aan college en gemeenteraad. Natuurlijk maakt het OM hierin zijn eigen afweging, maar de burgemeester heeft hierin vanuit openbare orde en veiligheid een eigen verantwoordelijkheid. Hij maakt bovendien deel uit van het driehoeksoverleg. De motie die op 3 juni door de Ut rechtse gemeenteraad is aangenomen is volgens GroenLinks ook een opdracht aan hem. Daarom hebben wij de volgende vragen:

1. Is de burgemeester het met GroenLinks eens dat de lijn die in Utrecht de afgelopen jaren is gevolgd bij de ontruiming van kraakpanden, een aanpak gestoeld op overleg en de-escalatie, ook na 1 oktober nog steeds de voorkeur verdient boven de inzet van grote politiemacht en middelen?
2. Ziet de burgemeester het als zijn taak, mede gezien de motie die op 3 juni door de Utrechtse gemeenteraad werd aangenomen, in het driehoeksoverleg voor een dergelijke aanpak te pleiten en de-escalerend op te treden?
3. Zal de burgemeester zich in de toekomst inzetten om bij eventuele ontruimingen van kraakpanden zoveel mogelijk in overleg met de krakers tot een oplossing te komen, zodat massale politie-inzet niet nodig is en onnodige escalatie wordt voorkomen?

---- --