Gemeente Utrecht

Mondelinge vragen inzake de bejegening van leerlingen met een hoofddoek en het schoolklimaat op het Gerrit Rietveld College.

Sinds een aantal weken is er grote onrust onder een flink aantal leerlingen van het Gerrit Rietveld College over de uitvoering en handhaving van de schoolregels "De IJzeren Vijf". Huisregels waar naar ons idee niets mis mee is. Ook het dragen van o.a. hoofddoeken in de les valt hieronder en is toegestaan, mits 90% van het gezicht te zien is. Bij de PvdA fractie zijn van leerlingen en ouders klachten binnengekomen over de wijze waarop deze regel wordt gecontroleerd en hoe leerlingen met een hoofddoek worden bejegend. Leerlingen geven aan dat met een meetlat de afstand van hun hoofddoek wordt bepaald, docenten niet met ze willen praten en schorsing als maatregel wordt genomen. Deze onvrede heeft inmiddels geleid tot een klachtenbrief met 404 handtekeningen van leerlingen. En inmiddels heeft een leerlinge na vier weken geen onderwijs meer te mogen volgen de school ingeruild voor een school buiten de stad.

Voorzitter laat ik duidelijk zijn:
De PvdA mengt zich natuurlijk niet in het interne schoolbeleid waar ook schoolregels onder vallen, laat staan in de kledingvoorschriften van een school, maar hecht grote waarde aan een veilig schoolklimaat waar leerlingen goed onderwijs krijgen en met een diploma de school kunnen verlaten.

De PvdA heeft naar aanleiding hiervan de volgende vragen:


1. Is het College bekend met de klachtenbrief en de 404 handtekeningen van leerlingen?
2. Zo ja, wat vindt het College van de wijze van uitvoering en handhaving van het kledingvoorschrift?
3. Is onze informatie juist dat de school een regel hanteert waarbij men zegt zich te baseren op een wettelijk vastgelegde norm, namelijk de "paspoortnorm", die feitelijk heel anders is?
4. Deelt het College de mening van de PvdA dat invoering van de "paspoortnorm" ook betekent dat die voor iedereen moet gelden en niet alleen gericht mag zijn op leerlingen met een hoofddoek?
5. Is het College bereid om in overleg te treden met het schoolbestuur om met leerling en ouders gezamenlijk tot een oplossing te komen, zodat alle leerlingen nu en in de toekomst op het Gerrit Rietveldcollege zich tot volwaardige inwoners van deze stad kunnen ontwikkelen in een verantwoord en veilig schoolklimaat?

Acceptatiecriteria voor de pasfoto in de NL reisdocumenten, fotomatrix model 2007