Ingezonden persbericht


Arnhem, 4 november 2010

IN MOEILIJKE TIJDEN TOCH KANSEN VOOR DE PAPIERINDUSTRIE

Gelderland heeft een rijke historie in de papierindustrie. Van oudsher zijn in onze provincie de meeste papierfabrieken gevestigd. Maar het is niet vanzelfsprekend dat dit zo blijft. De gunstige omstandigheden voor de papierindustrie veranderen in een rap tempo. De provincie is ervan overtuigd dat er een goede toekomst is voor een duurzame en winstgevende papierindustrie voor Gelderland. Door een quickscan zijn deze kansen in kaart gebracht. De quickscan werd vrijdag 29 oktober overhandigd aan gedeputeerde Marijke van Haaren door Henk Lingbeek (directeur SCA de Hoop Eerbeek).

De middag werd bijgewoond door ruim 50 mensen die werken in en betrokken zijn bij de papierindustrie. Gedeputeerden Van Haaren (Economie) én Van der Kolk (Milieu) waren beiden aanwezig. De quickscan biedt een overzicht van praktijkverhalen van kansen en verbeteringen en de knelpunten die de industrie zelf ziet. Dankzij de quickscan worden er nu haalbaarheidsstudies uitgevoerd naar mogelijkheden om meer bio-energie te produceren zoals bij Norske Skog Parenco. Sappi Fine Paper Nijmegen bracht haar waterverbruik terug van 14 kubieke meter per ton papier in 2003 naar 9 in 2009. Samen met TNO en andere fabrikanten wordt nu gezocht naar nog meer mogelijkheden om water te besparen. De gemeente Apeldoorn en Solidpack zoeken naar mogelijkheden van gebruik van restwarmte van de aanwezige glastuinbouw. In het Kenniscentrum van Papier en Karton wordt actief gezocht naar alternatieve vezels voor de papierproducten omdat hout schaars wordt.

Tijdens de middag kwamen diverse sprekers aan het woord zoals InterfaceFLOR (tapijttegelfabrikant uit Scherpenzeel) die duurzaamheid doorvoert in het productieproces en de bedrijfsvoering. Met deze aanpak én de betrokkenheid van het gehele personeel weet dit bedrijf haar positie op de wereldmarkt steeds weer te verbeteren. Duurzaamheid betekent daarmee economische winst. Het bedrijf, uit een geheel andere branche dan de papier- en kartonindustrie, is hiermee een voorbeeld voor het doorvoeren van duurzaamheid met oog voor winst in de organisatie. Marijke van Haaren sprak als dagvoorzitter haar complimenten uit voor de bereikte resultaten tot nu toe. Annelies van der Kolk onderstreepte dit in haar afsluiting en zag in de gepresenteerde resultaten power én maatschappelijke verantwoordelijkheid die de branche zelf neemt. Beide gedeputeerden bevestigden dat de papierindustrie op de provinciale steun kan blijven rekenen.