Ingezonden persbericht


4 november 2010

100.000 euro voor Antwerpse provinciale sportfederaties

Autonoom Provinciebedrijf Sport investeert in een sportieve provincie

De Raad van Bestuur van het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport) van de provincie Antwerpen beslist een subsidiebedrag van 100.000 euro uit te keren aan de provinciale sportfederaties. Op deze manier krijgen 59 federaties, 3.178 verenigingen en 378.078 aangesloten actieve leden de kans om op een duurzame wijze te sporten en te bewegen.

De provincie Antwerpen voert een sportbeleid om zoveel mogelijk inwoners aan te zetten tot levenslang sporten en bewegen. Door het subsidiëren van verenigingen op bovenlokaal niveau stijgt het kwaliteitsaanbod van de sportsector en krijgt elke inwoner uit de provincie de kans om op een duurzame wijze aan sport te doen. Gedeputeerde voor sport van de provincie Antwerpen Koen Helsen (open vld) is tevreden met de steun voor de provinciale sportfederaties: "Mensen die willen sporten, moeten de kans krijgen om hun sport op een kwaliteitsvolle manier uit te oefenen. Dankzij de steun aan 59 provinciale sportfederaties geeft de provincie Antwerpen deze zekerheid aan 3.178 verenigingen en 378.078 aangesloten leden. Je kan de sportfederaties dan ook beschouwen als het sportief kloppend hart van onze provincie."

Sinds 1 januari 2008 bestaat er een provinciaal subsidiereglement ter ondersteuning van de provinciale sportfederaties. Dit reglement beloont de sportfederaties voor hun kwaliteitsvolle werking. De subsidie voor elke federatie wordt berekend op basis van drie kwaliteitscriteria: een toelage voor het gevoerde communicatiebeleid, een toelage voor de medewerking en deelname aan de activiteiten van het APB Sport en een toelage voor het vormingsbeleid. Koen Helsen: "Kwaliteit willen we vanuit de provincie Antwerpen blijven belonen. Daarom investeren we net zoals in 2009 een subsidiebedrag van 100.000 euro in de provinciale sportfederaties."

Naast de financiële steun via de diverse subsidiereglementen tracht het APB Sport de sportfederaties ook op andere vlakken te ondersteunen: communicatie, sportmogelijkheden voor personen met een handicap, officiële tewerkstelling, vorming, enzovoort. Om de banden met de provinciale sportfederaties verder aan te halen, organiseert het APB Sport naar behoefte een 'sportfederatietreffen', een ontmoeting met alle betrokken actoren om kennis, expertise en ervaringen onderling uit te wisselen. Op 14 september 2010 vond zo'n sportfederatietreffen plaats.

Het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport) van de provincie Antwerpen wil alle inwoners uit de provincie Antwerpen aanzetten tot levenslang bewegen en sporten in de meest kwalitatieve omstandigheden.