Ingezonden persbericht


4 november 2010

Staatssecretaris bereid tot gesprek over huisvesting Nationaal Historisch Museum in paleis Soestdijk

De Staatssecretarsis van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is bereid om in gesprek te gaan met Provincie Utrecht en de minister van Binnenlandse Zaken over mogelijke huisvesting van het Nationaal Historisch Museum (NHM) in paleis Soestdijk. Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft dit donderdag op aandringen van ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind toegezegd in een spoeddebat. Zijlstra zei ook geen blokkade op te werpen tegen de vestiging van het museum in een andere plaats dan Arnhem.

Zijlstra maakte vrijdag bekend dat, wegens de bezuinigingen op zijn cultuurbegroting, hij geen geld kan uittrekken voor nieuwbouw naast het Openluchtmuseum in Arnhem. Hierdoor bespaart hij eenmalig 50 miljoen euro. Door die beslissing vervalt volgens Voordewind de verplichting voor het NHM om naar de Gelderse hoofdstad te gaan en komt ook het paleis Soestdijk weer in beeld. In moties heeft hij voorgesteld om de locatieverwijzing in de statuten naar Arnhem te schrappen en Soestdijk te overwegen.

Voordewind vindt de keuze van paleis Soestdijk als huisvesting voor het Nationaal Historisch Museum een logische. Het paleis staat al enige tijd leeg, vervult momenteel geen publieke functie en is al in het bezit van het Rijk. Voordewind: "Het Nationaal Historisch Museum verdient echt een koninklijke lokatie." Bovendien past de vestiging in de visie van de provincie Utrecht over de bestemming van het leegstaande paleis en omgeving.