Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
embargo tot 16u

Nederlander overschat eigen pensioenkennis

Handen in één voor gezamenlijk plan om pensioenbewustzijn Nederlanders snel te verhogen

Pensioenen zijn actueler dan ooit. Het pensioenstelsel staat onder druk en consumenten moeten nu echt serieus naar hun oudedagsvoorziening gaan kijken. Toch is slechts 12% van de mensen werkzaam in loondienst volledig pensioenbewust. Tijd voor actie vinden verschillende partners van het platform CentiQ, Wijzer in geldzaken. Begin 2011 presenteren zij een gezamenlijke aanpak om pensioenbewustzijn in Nederland echt te vergroten. Het plan werd donderdagmiddag aangekondigd in Den Haag tijdens een platformbijeenkomst van CentiQ, Wijzer in geldzaken in aanwezigheid van Erevoorzitter H.K.H. Prinses Máxima der Nederlanden.

Kloof: Nederlander overschat eigen pensioenkennis
Twee derde van de Nederlandse werknemers is niet pensioenbewust. Zij zijn niet op de hoogte van hun pensioeninkomen, weten niet of dit bij pensionering voldoende is en kennen niet de mogelijkheden om meer pensioen op te bouwen. Toch zegt 57% van de Nederlanders de inhoud van het pensioenoverzicht goed te begrijpen. Dit blijkt uit een recente meting van bureau Veldkamp in opdracht van Wijzer in geldzaken. Deze kloof en de huidige ontwikkelingen in de pensioenwereld zouden de consument wakker moeten maken. De Nederlandse werknemer vertrouwt er echter nog steeds te vaak op dat het wel goed komt of legt de verantwoordelijkheid bij overheid en werkgever. Er gebeurt al veel om het pensioenbewustzijn te vergroten. Zo organiseert het platform CentiQ, Wijzer in geldzaken met een aantal hogescholen dit najaar op acht plaatsen in het land pensioenspreekuren, worden er prikkelende radiospots ingezet, organiseert BNR Nieuwsradio op 9 november een pensioendag en Pensioenkijker.nl op 29 november een online pensioenspreekuur.

Nederlander verwachtingsvol over Mijnpensioenoverzicht.nl Vanaf 4 januari 2011 kan iedereen ook via www.mijnpensioenoverzicht.nl een overzicht krijgen van zijn/haar pensioen en AOW. Ook als iemand voor verschillende werkgevers heeft gewerkt, staan de verschillende pensioenen in dit overzicht vermeld. De plannen voor dit online pensioenregister zijn bij ongeveer één op de vijf Nederlanders bekend (18%), blijkt uit dezelfde meting van bureau Veldkamp. Ruim de helft (56%) verwacht dat een online pensioenregister het inzicht in de pensioensituatie kan verbeteren. Ruim vier op de tien Nederlanders achten de kans groot dat men het online pensioenregister gaat gebruiken. Op dit moment leest slechts 28% het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) aandachtig.

Maar er is meer nodig... ACTIE!
Dit vinden verschillende partners van het platform en hebben daarom besloten om de handen ineen te slaan bij het streven naar een snel pensioenbewuster Nederland. Op 5 november wordt hiervoor het startschot gegeven door experts van ondermeer het Verbond van Verzekeraars, AFM, APG, Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen, Stichting Pensioenkijker.nl, Nibud en de Consumentenbond. Begin 2011 ligt er een ambitieus plan om het pensioenbewustzijn in Nederland snel te vergroten.

Over CentiQ, Wijzer in geldzaken
CentiQ, Wijzer in geldzaken vertegenwoordigt ruim 40 organisaties die hun krachten bundelen om de consument 'wijzer in geldzaken' te maken. Zij zetten zich in om het financiële inzicht van de Nederlanders te vergroten, zodat consumenten beter in staat zijn financiële beslissingen te nemen. Platform CentiQ, Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de overheid, onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap samenwerken.




Ingezonden persbericht