Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

40.000 euro verdeeld over AED's, infopunt jongeren en detentieproject Exodus

Sittard-Geleen, 4 november 2010 - Drie Sittard-Geleense projecten ontvangen een financiële bijdrage uit het SABIC-fonds. Het gaat om het 'ouders, kinderen en detentieproject' van de stichting Exodus, het inrichtingen van een infopunt voor jongeren in het centrum voor jeugd en gezin en AED's in de wijken. In totaal gaat het om een bijdrage van 40.000 euro Het fonds is ingesteld voor een periode van 5 jaar en loopt nog tot en met 2011. Jaarlijks is een bedrag van 40.000 euro beschikbaar voor projecten die op jongeren of wijk- en buurtwerk zijn gericht.

De stichting Exodus wil kinderen van gedetineerden in de Penitentiaire Inrichting de Geerhorst een dagje uit bieden met gelijken om zo de zorgen even te vergeten. De bedoeling is om jaarlijks met 40 kinderen en 10 begeleiders een dagje naar bijvoorbeeld een pretpark te gaan. Hiervoor wordt vanuit het SABIC-fonds 10.000 euro beschikbaar gesteld.

Onlangs is het Centrum voor Jeugd en Gezin gerealiseerd aan de Valkstraat te Sittard. Een belangrijk aandachtspunt is de participatie en toegankelijkheid van de doelgroep schoolgaande jongeren. Daartoe wordt in de kelderverdieping van het gebouw een infopunt ingericht voor individuele jongeren en groepsactiviteiten. Ook hiervoor wordt vanuit het SABIC-fonds 10.000 euro beschikbaar gesteld.

Als binnen 5 minuten wordt begonnen met reanimatie na een hartstilstand en een AED wordt ingezet, dan stijgt de overlevingskans tot 65%. De kwaliteit van leven, na het overleven van een hartstilstand, is sterk afhankelijk van de snelheid waarmee men is geholpen. Is dit binnen 5 minuten, dan wordt de kwaliteit na overleven niet minder. De gemeente Sittard-Geleen wil een burger-noodhulpsysteem in Sittard-Geleen opzetten door AED's beschikbaar te stellen in de wijken. Over 5 jaar moet dit systeem in de hele stad operationeel zijn. Vorig jaar is al besloten om ook dit jaar vanuit het SABIC-fonds 20.000 euro ter beschikking te stellen.




Gemeente Sittard-Geleen