Ingezonden persbericht


Delft, 8 november 2010

Mecanoo geselecteerd voor competitie Bibliotheek in Taiwan

Mecanoo architecten in Delft is geselecteerd voor de tweede ronde van de internationale competitie voor de nieuwe 38.000 m2 tellende Openbare Bibliotheek van Kaohsiung met leeszalen, conferentiezaal, tentoonstellingsruimte, openluchttheater, boekwinkel en een ondergrondse parkeergarage. De bibliotheek wordt een cultureel landmark in Kaohsiung en introduceert nieuwe manieren van lezen en leren. Mecanoo bouwt momenteel in Kaohsiung het 140.000 m2 tellende theatercomplex Wei-Wu-Ying Center for the Arts, dat in 2013 haar deuren opent.

Voor deze competitie zijn in totaal vier teams geselecteerd: Mecanoo in samenwerking met lokale partner Artech architecten uit Taipei en drie architectenbureaus uit Taiwan. De bouwkosten van de bibliotheek worden geschat op ¤25 miljoen. Het ontwerp moet worrden ingediend op 14 februari 2011, de opening van de bibliotheek wordt verwacht in oktober 2014.

Mecanoo wordt geleid door architect/directeur Francine Houben. Het oeuvre van Mecanoo is ongekend breed: huizen, kantoren, scholen en complete woonwijken, theaters, bibliotheken en wolkenkrabbers, parken, pleinen en snelwegen, steden, polders en Randstad, hotels, musea en zelfs een kapel. Mecanoo kreeg onlangs de Green GOOD design award van het European Center for Architecture, Art and Urban Design voor het ontwerp voor het Stadskantoor en Station in Delft. Bekende bibliotheken van Mecanoo zijn ondermeer de Library of Birmingham die in 2013 wordt opgeleverd en de meermalen bekroonde Bibliotheek Technische Universiteit Delft.