GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

Toch meevaller gemeentefonds: diergaarde Blijdorp gered

Rotterdam, 4 november 2010

De gemeente Rotterdam kan vanaf 2012 toch rekenen op een meevaller uit het gemeentefonds. Dat blijkt uit een brief van Wethouder Jantine Kriens aan de gemeenteraad. Eerder ontkende Kriens in antwoord op vragen van GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte nog dat de gemeente uit was gegaan van een te grote korting op het gemeentefonds.

Bonte is blij dat Kriens nu toch toegeeft dat er meer geld te verdelen is. "Het gaat om een meevaller van 30 miljoen per jaar. Dat kan de redding zijn voor diergaarde Blijdorp en het Onderwijsmuseum en biedt weer mogelijkheden voor de ondertunneling van de 's Gravendijkwal." Een deel van meevaller wil Bonte gebruiken voor het verzachten van rijksbezuinigingen. "Het kabinet gaat fors bezuinigen op het openbaar vervoer, de wijkaanpak en sociaal beleid. Dat treft ook heel veel mensen in Rotterdam. We kunnen dat als gemeente niet zomaar laten gebeuren."

De meevaller is veroorzaakt doordat de gemeente is uitgegaan van de cijfers van de landelijke commissie Kalden, die in opdracht van het vorige kabinet bezuinigingsmogelijkheden in kaart bracht. De commissie Kalden adviseerde om 1,7 miljard te korten op het gemeentefonds, maar in werkelijkheid wordt er 1,2 miljard bezuinigd. De meevaller bedraagt dus 0,5 miljard voor alle gemeenten bij elkaar. Rotterdam ontvangt 6 procent uit het gemeentefonds. Vanaf 2012 is de meevaller voor Rotterdam jaarlijks dus 30 miljoen.

Oppositiepartij GroenLinks is nog meer meevallers op het spoor. Maandag presenteert de partij een tegenbegroting.


---