Ministerie van Defensie

Ministers Opstelten en Hillen reiken herinneringsmedailles uit

4 november 2010, 17.10 uur

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en zijn collega Hans Hillen van Defensie hebben vandaag Herinneringsmedailles Vredesoperaties uitgereikt aan functionarissen van de politie en de Koninklijke Marechaussee. Zij kregen het eremetaal in Den Haag voor hun bijdragen aan verschillende missies in Europa, Afrika en Azië.

Beide bewindslieden spraken hun waardering uit voor de inzet en de goede resultaten die de samenwerking tussen de verschillende diensten heeft opgeleverd. De gelauwerde functionarissen namen deel aan operaties in Afghanistan, Servië, Kosovo, Bosnië en Soedan. Minister Hillen: "Deze missies hebben allemaal slechts één doel: het bijdragen aan de veiligheid, de rechtsorde en het opbouwen van de rechtsstaat ter plekke. Dat klinkt abstract. Zeker in een land als Nederland. We vinden het heel gewoon dat niet de politie, maar de rechter beslist of een verdachte ook daadwerkelijk schuldig is. We vinden het heel gewoon dat de politie en marechaussee geen steekpenningen aannemen om een oogje dicht te knijpen. We vinden het heel gewoon dat we elke vier jaar, soms iets eerder, naar de stembus mogen. Dat stemmen eerlijk geteld worden. Kortom, we vinden het heel gewoon dat we in een democratische rechtsstaat leven."

Respect en waardering

De Nederlandse politie neemt al vijftien jaar deel aan internationale missies. Sinds 2001 gebeurt dit structureel. De politie levert een belangrijke bijdrage aan de wederopbouw van de rechtstaat in landen die door conflicten zijn ontwricht. Zij doen dat met name door het trainen van lokale collega's. Op dit moment leveren meer dan 40 politiefunctionarissen een bijdrage aan een missie in het buitenland. "Zonder uw steun, geen missie!", sprak Hillen tot de geüniformeerden. "Aangetreden militairen en politiecollega's, voor uw werk past respect. Voor uw werk past waardering. Die waardering onderstreep ik graag door samen met minister Opstelten namens het kabinet u de herinneringsmedaille Vredesoperaties uit te reiken."