Openbaar Ministerie

Tot 2,5 jaar gevangenisstraf geëist voor verdachten in beleggingsfraudezaak Eco Sure

4 november 2010 - Functioneel Parket

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Groningen gevangenisstraffen tot 2,5 jaar geëist tegen vijf verdachten. Drie verdachten wordt verweten feitelijk leiding te hebben gegeven aan de beleggingsfraude gepleegd door Eco Sure. Ze worden verdacht van oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en het uitgeven van effecten zonder de vereiste vergunningen van de AFM en De Nederlandsche Bank. De twee andere verdachten, feitelijk leidinggevers van een tussenpersoon die veel beleggingscontracten aanbrachten, worden verdacht van valsheid in geschrifte.

169 beleggers
169 personen legden tussen 2003 en 2005 in totaal circa 7,9 miljoen euro in bij Eco Sure. De verdachten spiegelden potentiële beleggers rendementen van 8 tot 10% voor. Het geld zou belegd worden in onder andere grond en hout. In diverse brochures zijn de beleggers beloften gedaan die niet overeenkwamen met de waarheid. Het vermoeden is dat nog niet de helft van de ingelegde gelden daadwerkelijk geïnvesteerd is. Uit onderzoek door de FIOD is gebleken dat er circa EUR550.000 als rendement is uitgekeerd aan de beleggers, dit gebeurde met de inleg van nieuwe investeerders. Het geld is vermoedelijk opgegaan aan bedrijfskosten, auto's, privé-uitgaven en niet blijkende investeringen. De kans is groot dat beleggers weinig tot niets van hun ingelegde geld terug zien.

Drie verdachten Eco Sure
Een 37-jarige man uit Emmen was de initiator achter het geheel. Hij heeft privé ook grote bedragen uit het fonds gehaald om onder andere zijn kwekerij van Koi Karpers te financieren. De officier heeft in zijn strafeis meegenomen de listige wijze van verwerven van het inlegkapitaal. Daarom acht het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 2,5 jaar op zijn plaats. Een 63-jarige man uit Harkstede hoorde een gevangenisstraf van 1,5 jaar tegen zich eisen. Zijn rol in deze beleggingsfraude was het aanbrengen van intermediairs die zorgden voor veel beleggingscontracten. Tegen een 59-jarige man uit Roden is een gevangenisstraf van 1 jaar geëist. Hij was sinds medio 2004 betrokken bij Eco Sure. Hij was verantwoordelijk voor de financiën en had zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, aldus de officier van justitie.

Twee verdachten Quinta
Een 54-jarige man uit Wezep en een 49-jarige man uit Arnhem vormden samen de directie van tussenpersoon Quinta. Ze hebben veel beleggingscontracten aangebracht en daar provisie aan verdiend. Vanaf het moment dat hen duidelijk was dat Eco Sure niet over de juiste vergunningen beschikte hebben ze nog een aantal beleggers binnengehaald. De officier van justitie vindt dit ernstig omdat ze hun eigen provisie-inkomsten boven het belang van hun cliënten stelden. Er is tegen beide verdachten een werkstraf van 180 uur geëist en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.

Het OM acht de vordering van de curator en de andere benadeelde partijen toewijsbaar voor een bedrag van 7 miljoen euro.

Beleggingsfraude
Dit soort beleggingsfraude schaadt het vertrouwen van het publiek in beleggingsfondsen en schaadt daarmee de belangen van de integere beleggingsfondsen. Daarom is het belangrijk dat de overheid daadkrachtig optreedt. Het Openbaar Minsiterie draagt bij aan herstel van geschonden vertrouwen door strafrechtelijk op te treden in met name die zaken waarin beleggers op listige wijze op het verkeerde been worden gezet. Beleggers hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. Onze onderzoeken onderstrepen hoe belangrijk het is om, als belegger, je goed te laten informeren over beleggingsproducten en de risico's daarvan.